Acasa InternationalExterne Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Secretarul de stat Bogdan Aurescu, co-preşedinte al părţii române a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţii româneşti, a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Ungară, susţinători importanţi ai păstrării valorilor culturale şi a identităţii româneşti. Intrevederea a fost axată pe identificarea de soluţii comune la problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Republica Ungară şi la susţinerea acestora în dialogul cu autorităţile Republicii Ungare.


Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că toate problemele pe care comunitatea le ridică sunt discutate cu partea ungară, în special în cadrul Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale. In calitate de co-preşedinte al părţii române, a subliniat că doreşte să reia discuţiile în cadrul acestui format, cât mai urgent, de îndată ce noul guvern de la Budapesta va nominaliza co-preşedintele părţii ungare, transmite MAE.

Demnitarul român a evidenţiat necesitatea păstrării unităţii comunităţii, astfel încât persoanele care sunt alese în organizaţiile reprezentative ale comunităţii româneşti din Republica Ungară să fie promotoare ale culturii şi spiritului românesc.

Etno-bussines-ul a fost identificat şi de către reprezentanţii comunităţii ca una din cele mai mari probleme cu care se confruntă, adresând rugămintea autorităţilor române să discute cu autorităţile ungare în vederea găsirii unei formule care să stopeze posibilitatea apartenenţei la organismele de reprezentare a unor persoane care nu aparţin comunităţii româneşti.

Reprezentanţii comunităţii au solicitat, de asemenea, sprijinul autorităţilor române pentru identificarea de soluţii menite a remedia deficienţele în ceea ce priveşte educaţia în limba română şi finanţarea renovării şcolilor şi lăcaşelor de cult ortodoxe din Republica Ungară.

Demnitarul român a evidenţiat activitatea deosebită pe care o desfăşoară Episcopia Bisericii Ortodoxe Române în promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti, apreciind implicarea acesteia în viaţa comunităţii şi eforturile depuse pentru soluţionarea problemelor acesteia.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a solicitat membrilor comunităţii româneşti să continue să comunice toate problemele cu care se confruntă şi modalităţile de soluţionare identificate pe care le consideră cele mai adecvate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult