Acasa InternationalExterne Borisov: Bulgaria ar putea cumpăra gaze din România

Borisov: Bulgaria ar putea cumpăra gaze din România

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

În cazul în care proiectul centralei nuceleare de la Belene nu va fi realizat, Bulgaria ar putea cumpăra “gaze de şist ieftine din România”.

Boiko Borisov (foto:Novinite.com)

Declaraţia premierului bulgar apărută pe site-ul novinite.com şi citată de Agerpres a luat prin surprindere opinia public din Bulgaria. Acesta a explicat că “Dacă românii vând gaze de şist ieftine de la Chevron, va fi creată o conductă şi suntem îndeajuns de avuţi, nu văd ce ne-ar opri să le cumpăram din România”. În cazul în care bulgarii nu vor realiza proiectul centralei nucleare de la Belene, ei vor construi o termocentrală pentru care vor avea nevoie de gaze de şist.

Guvernul bulgar a anunţat de altfel că va renunţa la construirea centralei nucleare de la Belene, conform unui acord de participare bulgaro-rus semnat în 2006 între cele două părţi. Bulgaria s-a confruntat cu proteste vehemente din partea militanţilor pentru mediul încojurător, care sunt foarte preocupaţi de riscul contaminării pânzei freatice în urma exploatării şi extragerii gazelor de şist în nord-estul Bulgariei.

Guvernul roman a aprobat recent un acord care permite companiei Chevron să extragă gaze neconvenţionale în zonele situate în apropierea frontierei cu Bulgaria, însă premierul Boiko Borisov nu a precizat modalităţile în care va acţiona, pentru că în Bulgaria există un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, iar cele două ţări împart un amplu bazin subteran.

1 comentariu

Gogu 31-03-2012 - 17:58

Pai bulgarul a vorbit la misto …ati uitat sa mentionati asta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult