Acasa InternationalExterne Brazilia – Alegeri prezidențiale: Dilma Rouseff realeasă în funcție

Brazilia – Alegeri prezidențiale: Dilma Rouseff realeasă în funcție

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Dilma Rousseff a înregistrat o victorie la limită la alegerile prezidențiale din Brazilia, fiind realeasă în funcție după ce a obținut 51,45% din voturi.

Brazilia – Alegeri prezidențiale: Dilma Rouseff realeasă în funcție (foto: gospelmais.com.br)

Brazilia – Alegeri prezidențiale: Dilma Rouseff realeasă în funcție (foto: gospelmais.com.br)

„Vă mulțumesc foarte mult!”, a reacționat imediat pe Twitter candidatul PT, Dilma Rousseff,  care se va exprima foarte curând în capitala Brasilia. Președintele de stânga, candidat al Partidului Muncitorilor (PT), a câștigat cu 51,45% din voturi față de 48,55% pentru candidatul Partidului Social Democrat Brazilian (PSDB), potrivit rezultatelor aproape definitive după ce au fost numărate 98% din buletinele de vot.

Alegerile au fost văzute ca un referendum asupra celor 12 ani de guverne PT, sub care gigantul emergent din America Latină a cunoscut bulversări economice și sociale profunde. În pofida problemelor economice și afacerilor de corupție, brazilienii au optat cu o scurtă majoritate pentru continuarea acestui ciclu inițiat de fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2012), un fost muncitor metalurgist și lider sindical rămas extrem de popular în Brazilia.

Așa cum era de așteptat, președintele a obținut cele mai multe voturi în regiunile sărace din nord-estul țării. Dar dacă a pierdut în mare măsură în statul Sao Paulo, fieful PSDB, ea a câștigat o victorie răsunătoare în cele două mari state Rio și Minas Gerais — bastionul lui Neves — în partea de sud-est industrializată. Candidatul de centru-dreapta a promis, fără să se atingă de programele sociale populare ale stângii, un șoc de gestionare liberală pentru relansarea economiei braziliene aflate în pană și lupta împotriva inflației și corupției ce subminează PT.

După campania electorală cea mai virulentă din istoria recentă a Braziliei, care a mărit decalajul stângă-dreaptă, votul s-a derulat calm. Cu excepția asasinării unui tânăr alegător în nordul țării, împușcat de un necunoscut aparent într-o reglare de conturi potrivit poliției.Această campanie, presărată cu atacuri personale, a împărțit țara în două blocuri, în funcție de apartenența socială: cei mai săraci în favoarea președintelui Dilma Rousseff, cei mai bogați pentru candidatul „schimbării”. Dilma Rousseff a câștigat în cele din urmă bătălia în centru, în mijlocul clasei medii din sud-estul industrializat al țării care se gândea de mult timp la Neves.

Aleasă în 2010 în euforia perioadei de aur a președintelui și mentorului ei Lula, fosta membră a gherilei Dilma Rousseff a moștenit o creștere economică anuală de 7,5%. Conform Agerpres, ea a amplificat programele sociale de care beneficiază un sfert din cei 202 milioane de brazilieni, câștigând un sprijin larg în rândul clasei muncitoare și regiunilor sărace din nord-est. Dar ea s-a confruntat cu perioade ostile: patru ani de creștere încetinită până la intrarea în recesiune în primul semestru, revendicări sociale ale clasei de mijloc, scandaluri de corupție care au înrăutățit imaginea PT.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult