Acasa InternationalExterne Brexit: S-a anunţat data referendumului în Regatul Unit pentru UE

Brexit: S-a anunţat data referendumului în Regatul Unit pentru UE

scris de S. P.
10 afisari

Referendumul privind apartenența Marii Britanii la UE va avea loc la 23 iunie, a declarat sâmbătă premierul britanic David Cameron după o reuniune a cabinetului, relatează Reuters.

referendum regat britanic ue brexitPotrivit acestuia, guvernul britanic va recomanda la un vot în favoarea menținerii țării în blocul comunitar, după acordul obținut la summitul UE privind un pachet de măsuri de reformă cerute de Londra.

Liderii din țările membre ale UE au convenit în unanimitate, în cadrul unui summit ce a avut loc vineri la Bruxelles, asupra unui pachet de măsuri ce au drept scop menținerea Marii Britanii în blocul comunitar.

Liderii din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord care oferă Marii Britanii libertate de acțiune în aplicarea reglementărilor privind băncile și piețele financiare, dar stabilește că va exista un set unic de reguli pentru sectorul financiar din cadrul Uniunii Europene, transmite Reuters.

Acordul menit să păstreze Marea Britanie în UE a fost sprijinit în unanimitate de toți liderii celor 28 de state membre, a afirmat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

În cele două zile ale summitului în care s-au stabilit noile condiții pentru evitarea ieșirii Marii Britanii din UE (Brexit), Franța a făcut presiuni pentru reducerea concesiilor oferite centrului financiar al țării, argumentând că City of London obține astfel avantaje incorecte, deși generează aproximativ 10% din PIB-ul Regatului Unit.

Versiunea finală păstrează majoritatea concesiilor făcute Marii Britanii în precedentele versiuni ale acordului, deși ar putea să nu rezolve toate temerile exprimate de autoritățile de reglementare din Regatul Unit și de analiști.

Textul confirmă că Banca Angliei va fi responsabilă pentru supervizarea băncilor naționale și a piețelor financiare, pentru menținerea stabilității financiare. Încercările de a exclude reglementarea piețelor din concesiile făcute Marii Britanii a fost respinsă în timpul negocierilor.

Totuși, aceste puteri suverane pot fi exercitate numai ”fără prejudicierea dezvoltării reglementărilor financiare unice ale UE”, se arată în acord.

”Textul clarifică faptul că supervizarea financiară este de competența autorităților naționale, dar fără prejudicierea mecanismelor unice de reglementare și a autorităților financiare europene”, a afirmat Roberto Gualtieri, șeful comisiei pentru probleme economice a Parlamentului European.

Liderii din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un compromis ce ”reînnoiește pactul” Regatului Unit cu Europa, acord pe care premierul britanic, David Cameron, îl consideră suficient pentru a recomanda menținerea țării sale în Uniunea Europeană în cadrul unui viitor referendum.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult