Acasa InternationalExterne Britanicul David Haines decapitat de SI. Cum a reacționat Cameron? (video)

Britanicul David Haines decapitat de SI. Cum a reacționat Cameron? (video)

scris de Z.V.
0 afisari

UPDATE: Înregistrarea video în care gruparea Statul isamic (SI) revendică executarea prin decapitare a ostaticului David Haines este „autentică”, a anunţat duminică, 14 septembrie, Ministerul britanic al Afacerilor Externe. „Totul arată că înregistrarea video este autentică şi nu avem motive să credem că nu este”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office, conform mediafax.

Statul Islamic (SI) a revendicat execuţia prin decapitare a lucrătorului umanitar britanic David Haines, dupǎ ce  Marea Britanie și-a anunțat sprijinul pentru coaliția anti-jihadistǎ condusǎ de SUA.

Britanicul David Haines decapitat. SI revendicǎ execuția (video) (foto:abc.net.au)

Britanicul David Haines decapitat. SI revendicǎ execuția (video) (foto:abc.net.au)

Aceasta ar fi cea de-a treia execuţie de acest tip în decurs de o lună, după decapitările a doi jurnalişti americani luaţi ostatici în Siria, dacǎ înregistrarea video a decapitării britanicului se dovedeşte autentică. De aceastǎ datǎ, ȋnaintea execuției, cǎlǎul transmite un mesaj cǎtre Marea Britanie. „Ai intrat de bună voie într-o coaliţie cu SUA împotriva Statului Islamic, aşa cum a făcut predecesorul tău Tony Blair înaintea ta, urmând o tendinţă în rândul premierilor noştri britanici care nu pot să găsească curajul să le spună nu americanilor” a fost mesajul cǎlǎului cǎtre premierul britanic David Cameron.

Amenințǎrile nu se opresc aici ȋnsǎ, cǎlǎul (cel mai probabil același din înregistrările video ale execuţiilor americanilor James Foley şi Steven Sotloff) avertizȃnd cǎ urmeazǎ execuția unui alt ostatic britanic. Conform mediafax, el a atras atenția britanicilor cǎ  această alianţă le „va accelera distrugerea” şi va arunca cetăţenii britanici în „alt război sângeros care nu poate fi câştigat”.

Ȋntr-un comunicat publicat de Downing Street, premierul David Cameron a anunțat cǎ ”uciderea unui angajat umanitar nevinovat este o crimă îngrozitoare și demnă de dispreț. Un act rău de tot. Inima mea este alături de familia lui David Haines care a demonstrat un curaj extraordinar și tărie de-a lungul acestui calvar”. Cameron a adǎugat cǎ  „Vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i vâna pe acești criminali și a ne asigura că ei se vor confrunta cu justiția, oricât de mult este nevoie”

David Haines avea 44 ani și a fost luat ostatic ȋn martie 2013. Statul Islamic (SI) a anunțat că scoțianul poate fi următorul ostatic executat în înregistrarea video a decapitării lui Steven Sotloff.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult