Dincolo de răpiri, sclavie sexuală, homofobie, prizonieri arşi de vii şi decapitări, extremiştii grupării teroriste Statul Islamic (SI) vor ca restul lumii să ia în considerare califatul ca potenţială destinaţie de vacanţă.
Ghidul turistic ISIS, prezentat de publicaţia britanică Daily Mail, îi înfăţişează pe jihadişti bucurându-se de soare în Mosul sau bălăcindu-se în râul Tigru. Printre activităţile cu care jihadişii speră să îi convingă pe turişti să viziteze califatul se numără pescuitul şi apicultura, iar la capitolul delicatese, mierea bio ocupă un loc privilegiat.
Statul Islamic încearcă chiar să portretizeze nordul Siriei drept o destinaţie idilică. Într-una dintre fotografii, acesta e surprins la apus, în timp ce pe fundal se văd efectele bombardamentelor aeriene recente. În Fallujah, câţiva bărbaţi sunt înfăţişaţi pescuind, în timp ce alţi jihadişti sunt fotografiaţi sărind în Râul Tigru.
ISIS a creat chiar şi o aplicaţie pentru mobil care le permite potenţialilor turişti să downloadeze fotografiile.
În broşură se mai arată că vizitatorii trebuie să se aştepte la pedepse aspre dacă apar la piscină fără tricouri şi pantaloni lungi sau dacă sunt auziţi înjurând ori rugându-se în apă. De asemenea, femeilor li se interzice să intre în apă.
Piscinele nu au fost întotdeauna folosite de militanţii ISIS în scopuri paşnice. La începutul anului, militanţii au înecat un grup de prizonieri, scufundându-i într-o cuşcă.
Potrivit reprezentanţilor media ai grupării teroriste, broşura face parte dintr-o tentativă de rebranding a califatului ca destinaţie turistică.
Statul Islamic din Irak și Levant – ISIL (alternativ tradus ca stat islamic în Irak și Siria – ISIS), este un grup militant jihadist activ și un stat nerecunoscut în Irak și Siria. În statutul său nerecunoscut auto-proclamat şi independent, pretinde teritoriul Irakului și Siriei, cu pretenții viitoare asupra Levantului (Liban).
A fost fondat în primii ani ai războiului din Irak și a luat angajament de credinţă faţă de al-Qaeda în 2004. Grupul a fost format din, și susținut de o varietate de grupuri de insurgenți, inclusiv organizaţia care i-a predecedat precum și alte clanuri cu musulmani sunniti.
În războiul din Irak, a pretins o prezență semnificativă în provinciile irakiene Al Anbar, Ninawa (Ninive) , Kirkuk, Salah ad Din, și părți din Babil, Diyala, și Bagdad. Acesta a pretins Baqubah drept capitală. În războiul civil sirian în curs de desfășurare, grupul are o prezență mare în guvernoratele (provinciile) siriene Ar-Raqqa, Idlib și Aleppo.
În plus de atacurile asupra unor ținte guvernamentale și militare, gruparea a revendicat responsabilitatea pentru atacuri în care au fost ucişi mii de civili irakieni. În ciuda eșecurilor semnificative pe parcursul ultimelor etape ale prezenței Coaliției în Irak, până la sfârșitul anului 2012, gruparea şi-a reînnoit puterea și şi-a dublat numărul de membri la aproximativ 2.500.
Incepând din aprilie 2013, gruparea a făcut câștiguri militare rapide pentru a controla o mare parte din nordul Siriei, unde Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a descris-o ca fiind „cea mai puternică grupare”.