Acasa InternationalExterne UE pregateste un Fond Monetar European

UE pregateste un Fond Monetar European

scris de Ziua Veche
5 afisari

Criza acuta cu care se confrunta Grecia a urnit la Bruxelles planuri radicale care vizeaza infiintarea unui Fond Monetar European, care ar acorda imprumuturi statelor din zona euro, pe modelul FMI.  Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca forurile europene “sunt gata sa propuna un asemenea instrument, care ar avea sustinerea membrilor zonei euro”, potrivit Financial Times Deutschland, citat de EU Observer. Rehn a adaugat ca orice sprijin financiar din partea unui fond european ar fi legat de o serie de conditii stricte. Planurile pentru infiintarea unui instrument asemanator Fondului de la Washington au fost dezvaluite prima data de ministrul de Finante german, Wolfgang Schauble, care a anuntat ca va prezenta curand propunerile pentru noua institutie pentru zona euro. “Nu planuim o institutie care ar rivaliza cu FMI, dar pentru stabilitatea interna a zonei euro, avem nevoie de o institutie cu experienta si puterea FMI”, a spus Schauble conform sursei precizate, care citeaza Welt am Sonntag.

Planul unui Fond European vine in contextul in care Grecia a acumulat o datorie de 300 de milioane de euro, iar Guvernul elen a fost nevoit sa aplice masuri drastice pe plan intern si sa ceara sprijinul marilor puteri europene, Franta si Germania. Aceasta din urma a refuzat insa sa acorde sprijin financiar direct tarii mediteraneene si le-a sugerat grecilor sa isi mai vanda din insule pentru a-si rezolva problemele financiare. Presa europeana a exprimat ingrijorarile oficialilor Uniunii Europene si in privinta situatiei economice a Spaniei, Portugaliei si Irlandei.

Chiar daca Romania nu se afla inca in zona euro, politologul Cristian Ghinea considera ca planul unui Fond european este inspirat. “Ideea este de a crea un fel de stabilitate macroeconomica pe modelul FMI, iar Fondul sa fie finantat de tarile datornice. Momentan proiectul se refera doar la zona euro. Pentru Romania ar fi o idee excelenta, mai ales ca pana indeplinim conditiile pentru a adopta euro, adica 2015, mai este. Intre timp, daca se face Fondul, acesta va trebui sa se rodeze cativa ani. Pana acum ne-am dovedit incapabili de a mentine o stabilitate economica”.

Si economistul Daniel Daianu vede necesitatea instituirii unui asemenea instrument. “De la constituire, Uniunea Monetara a avut o slabiciune. Se miza pe faptul ca moneda euro va stimula convergenta in Uniunea Monetara, dar aceasta teza nu s-a validat. Nici Pactul de Stabilitate si Crestere nu a fost suficient. Uniunea trebuie sa fie reexaminata”, a declarat pentru ziuaveche.ro Daianu. “In zona euro nu ai alte mecanisme de corectie in afara de taierea salariilor si a pensiilor, practic imposibile. Nu exista la nivelul institutiilor europene ceva asemanator FMI, care, finantand goluri temporare, sa impuna o ajustare care sa garanteze ca tara respectiva revine pe culoarul asumat. Mai exista un motiv: un apel la FMI afecteaza prestigiul zonei euro. Un Fond Monetar European poate mobiliza resurse, dar trebuie sa aiba instrumente cu care se corecteaza evolutii economice care nu merg”, a adaugat acesta.

Pentru tarile din zona euro, datoriile sunt greu de rambursat fara a apela la un imprumut extern. O modalitate alternativa ar fi tiparirea de bani, insa aceasta optiune nu tine de banca nationala, ci de cea Centrala Europeana de la Frankfurt. Pentru a putea tipari bani, o tara cu probleme ar trebui deci sa iasa din zona euro. Sau sa apeleze la un imprumut extern. Patania Greciei cu marile puteri arata insa ca tarile in dificultate nu se pot baza pe alte state suverane si sunt nevoite sa apeleze la institutii monetare pentru ajutor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult