Acasa InternationalExterne UPDATE Directorul Teatrului Naţional din Budapesta, acuzat de trădare în favoarea României. Forţat să renunţe la angajamentul cu ICR

UPDATE Directorul Teatrului Naţional din Budapesta, acuzat de trădare în favoarea României. Forţat să renunţe la angajamentul cu ICR

scris de Ziua Veche
31 Afisari

 .

 UPDATE 17.00: Ministerul Afacerilor Externe a constatat „cu regret”, joi, că directorul Teatrului Naţional din Ungaria, sub presiunea unor demonstraţii anunţate, a decis anularea angajamentului de a pune spaţiul instituţiei la dispoziţia ambasadei române de Ziua Naţională, misiunea diplomatică fiind deja în căutarea altei locaţii.


 

 

„Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret faptul că directorul general al Teatrului Naţional al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik, a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispoziţia Ambasadei României în Republica Ungară spaţiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Naţionale a României”, se arată în răspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.  

MAE precizează că ambasada României a primit, miercuri, o scrisoare din partea lui Robert Alfoldi în care acesta precizează că la baza deciziei anterioare de acordare a spaţiului Ambasadei României pentru Ziua Naţională a stat convingerea că, „după o istorie tumultoasă, cetăţenii români şi unguri se pot apropia prin intermediul culturii şi al artei”. „Din păcate, am evaluat greşit semnificaţia deciziei mele, care ar putea afecta sentimentele conaţionalilor mei”, se mai arată în scrisoare. În acelaşi timp, directorul teatrului naţional ungar şi-a exprimat profunda întristare pentru situaţia creată, subliniind că doar prin continuarea colaborării, mai ales în domeniile culturii şi artei, aceste situaţii similare vor putea fi evitate, menţionează Ministerul de Externe. 

 MAE precizează că face demersuri pe lângă autorităţile ungare pentru sprijin în vederea identificării celei mai bune modalităţi de soluţionare a prezentei situaţii prin identificarea unei locaţii corespunzătoare pentru desfăşurarea recepţiei cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„MAE consideră că în contextul excelentelor relaţii bilaterale de parteneriat strategic dintre România şi Ungaria, la toate nivelurile, această situaţie reprezintă o excepţie izolată şi regretabilă. Pe de altă parte, ea confirmă, totodată, că abordarea actuală a celor două state de a face în continuare eforturi comune îndreptate spre viitor, depăşind astfel împreună trecutul, în cadrul familiei europene, este corectă”, explică MAE.

Ministerul aminteşte că, în acest an, relaţiile bilaterale româno-ungare au cunoscut o dinamică deosebită, fiind întreprinse în România numeroase vizite ale unor oficiali ungari de rang înalt, printre care a preşedintelui Pal Schmitt, premierul Viktor Orban şi ministrul de Externe.

„În fiecare an, Ziua Naţională a României la Budapesta a fost susţinută prin evenimente culturale în instituţiile publice de cultură de renume (în 2005, la Cinematograful Urania; în 2006, la Palatul Artelor; în 2007, la Muzeul de Arte Aplicate; în 2008, la Teatrul Thalia; în 2009, la Teatrul Central), care şi-au propus să genereze o cât mai largă cunoaştere a culturii româneşti în ţara de reşedinţă. Aceste sărbători s-au bucurat de participarea unui număr foarte mare de cetăţeni ungari şi autorităţi ale statului ungar”, menţionează MAE.

 ––––––––––––––––-

.Directorul Teatrului Naţional din Ungaria ar putea fi demis pentru că a închiriat sala pentru un eveniment cultural organizat cu ocazia Zilei României, transmite agenţia de ştiri ungară MTI, citată de Mediafax. Robert Alfoldi a explicat miercuri că decizia sa de a închiria sala mare pentru o recepţie, la 30 noiembrie, înaintea Zilei Naţionale a României, nu a avut ca scop să rănească sentimentele naţionale. „Când Institutul Cultural Român din Budapesta mi-a cerut să închiriez sala mare a Teatrului pentru celebrarea Zilei Naţionale a României, m-am gândit că spectacolul şi recepţia ar putea ajuta cele două ţări, Ungaria şi România, să devină mai apropiate prin intermediul culturii şi artei, în pofida trecutului lor furtunos”, a declarat Alfoldi, într-un comunicat transmis MTI. 

Partidul Creştin-Democrat, aflat la guvernare în Ungaria, a cerut secretarului de stat pentru cultură să revizuiască imediat contractul Teatrului cu Institutul şi să-l demită pe director, dacă investigaţia stabileşte că decizia sa a încălcat interesele Teatrului şi ale publicului şi au adus prejudicii morale instituţiei.

La rândul său, Partidul naţionalist radical Jobbik l-a acuzat pe Alfoldi că a acordat asistenţă unui eveniment antiungar, adăugând că decizia acestuia „se califică drept trădare”.Partidul a precizat că va organiza o demonstraţie în faţa Teatrului, la 1 decembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS