Acasa InternationalExterne Budapesta – legatura dintre Jobbik si Al Qaida

Budapesta – legatura dintre Jobbik si Al Qaida

scris de Ziua Veche
5 afisari

Al Qaida si Iranul au inceput sa acorde o atentie deosebita extremistilor din Ungaria incepand cu anul 2000, Eduardo Rozsa-Flores fiind cel care a facut legatura intre radicalii islamisti si extremistii maghiari, potrivit ziarului croat Necenzurirano, citat de site-ul Hungarian Spectrum. Rozsa-Flores – cu cetatenie maghiara si boliviana – este una din cele doua persoane ucise in luna aprilie a anului trecut de politia din Bolivia, in timpul unei operatiuni de dejucare a unui presupus asasinat impotriva presedintelui Evo Morales.

 

Rozsa-Flores a participat ca mercenar in razboiul dintre Bosnia si Serbia. Publicatia croata sustine ca in timpul acestui conflict, Flores l-a cunoscut pe cetateanul sudanez Fatih el Hassanein, care a obtinut o avere in urma comertului ilegal cu armament catre Bosnia si care ulterior a devenit membru Al Qaida, cei doi punand bazele unei celule teroriste la Budapesta. Ulterior, Rozsa-Flores ar fi luat legatura cu Toroczkai Laszlo, presedintele organizatiei extremiste “Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” si prieten apropiat al lui Budahazy Gyorgy, unul din cei mai cunoscuti extremisti maghiari, care urmeaza sa fie judecat pentru acte de terorism.

In anul 1999, Toroczkay a pus bazele unei organizatii paramilitare care avea ca scop eliberarea teritoriilor pierdute de Ungaria in urma Tratatului de la Trianon, care in prezent apartin Serbiei, si i-ar fi solicitat ajutorul lui Flores, avand in vedere experinta acestuia in materie de pregatire militara, dar in cele din urma acest “proiect” a fost abandonat. Tot in aceasta perioada, Toroczkai si Flores l-au cunoscut pe Vona Gabor, actualul presedinte al Jobbik, mai arata publicatia croata. Un alt aproiat al lui Flores este Bolek Zoltan, presedintele organizatiei Comunitatea Islamica din Ungaria. Mai mult, cei doi au facut parte dintr-un grup de voluntari care au participat la o misiune caritabila in Irak, perioada in care Flores s-a convertit la islamism. Desi numele lui Bolek nu poate fi legat oficial de Jobbik, unul din asistentii sai este redactor la sapatamanalul partidului, intitulat Barikad. In acelasi timp, intr-un interviu acordat unei publicatii de la Budapesta, un membru al Jobbik a recunoscut faptul ca Flores a fost mereu un apropiat al partidului, subliniind faptul ca acesta “ne impatasea viziunile”. Nu in ultimul rand, pe langa vizitele la Moscova, este cunoscut faptul ca Vona Gabor efectuat mai multe vizite in Yemen si Teheran, in cadrul carora a invitat mai multi oficiali iraniei sa participe in calitate de observatori la actualele alegerile parlamentare din Ungaria.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS