Acasa InternationalExterne Budapesta nu se dezminte: noi provocări pe tema Ținutului Secuiesc

Budapesta nu se dezminte: noi provocări pe tema Ținutului Secuiesc

scris de Misu Andrei
101 Afisari

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a reușit la finalul vizitei în România să inflameze spiritele printr-o referire la așa-zisul Ținut Secuiesc, ceea ce a dus atât la reacții critice ale MAE român, dar și ale unor politicieni.

Totul a început după ce Katalin Novak, în urma vizitei la Șumuleu Ciuc, a publicat un video în care e cântată o strofă din „Imnul secuiesc“ și a lăsat și ultimul vers ca mesaj: „Nu lăsa să piară Ardealul, Dumnezeul nostru!“. Nu e la primul gest de așa natură. De exemplu, prima vizită ca șef de stat a fost una „turistică“, nu oficială, subliniind atunci faptul că ea nu a venit în România, ci în Transilvania.

Prima reacție în urma gestului făcut de președinta Ungariei a venit de la Ministerul Afacerilor Externe. „MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României“, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Resping cu fermitate gestul președintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei“, a punctat, la rândul său, Marcel Ciolacu, actual președinte al Camerei Deputaților și viitor premier.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS