Acasa InternationalExterne Budapesta riscă suspendarea fondurilor europene

Budapesta riscă suspendarea fondurilor europene

scris de Misu Andrei
47 afisari

Comisia Europeană a transmis miercuri un nou avertisment Ungariei, în cadrul unei proceduri care poate duce la suspendarea sau reducerea anumitor fonduri plătite acestei ţări din cauza încălcării statului de drept.

Comisia consideră că Ungaria nu a depus măsurile corective adecvate, a spus executivul european într-un comunicat citat de AFP, potrivit Mediafax.

Bruxellesul a declanşat la sfârşitul lui aprilie acest mecanism de condiţionalitate împotriva Budapestei, nefolosit până acum în UE, din cauza preocupărilor privind utilizarea bugetului european de către Ungaria lui Viktor Orban, legate de condiţiile de atribuire a contractelor publice, de lipsa control şi transparenţă în utilizarea fondurilor şi deficienţe în lupta împotriva fraudei şi corupţiei.

Dar răspunsul Ungariei la scrisoarea iniţiind procedura a fost considerat insuficient, iar comisarul pentru buget, Johannes Hahn, a fost însărcinat miercuri să trimită o nouă scrisoare autorităţilor ungare.

Această scrisoare expune măsurile” (suspendarea sau reducerea anumitor fonduri europene) pe care Comisia intenţionează să le propună Consiliului – reprezentând statele membre -, potrivit executivului european care nu a dorit să le dezvăluie.

Guvernul ungar are la dispoziţie o lună pentru a răspunde şi a propune noi măsuri corective astfel încât să remedieze deficienţele identificate. În cazul în care reacţia ungară tot nu mulţumeşte Comisia, aceasta din urmă va supune Consiliului, care este responsabil pentru decizia finală, sancţiunea avută în vedere. Statele membre urmează să decidă cu majoritate calificată (cel puţin 15 state din 27 reprezentând 65% din totalul populaţiei UE).

Executivul european subliniază, totuşi, că rămâne deschis dialogului pentru a găsi soluţii.

Comisia şi Ungaria sunt, de asemenea, în discuţii pentru a debloca planul de redresare post-COVID-19 al acestei ţări, care prevede 5,8 miliarde de euro subvenţii ale UE – o sumă revizuită în scădere la sfârşitul lui iunie de la 7,2 miliarde de euro planificate iniţial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult