Acasa InternationalExterne Bulgaria admite că aderarea la Schengen va avea loc în 2017

Bulgaria admite că aderarea la Schengen va avea loc în 2017

scris de C.S.
0 afisari

Bulgaria s-a resemnat cu gândul că aderarea la spaţiul Schengen nu va avea, cel mai probabil, loc mai devreme de 2017, cu un an înainte ca Sofia să preia preşedinţia Uniunii Europene.

Bulgaria s-a resemnat cu gândul că aderarea la Schengen nu va avea loc înainte de 2017.

Ministrul bulgar de Externe Kristian Vighenin a declarat că aşteaptă ca o decizie cu privire la aderarea Bulgariei la Schengen să fie adoptată în 2014. Aderarea cu frontierele aeriene ar urma să aibă loc în 2015, iar cu cele terestre în 2017, când Bulgaria va deveni membru deplin al spaţiului de liberă circulaţie.

Vighenin a apreciat că acest calendar este necesar să fie considerat mai degrabă o „orientare” realistă, decât un plan, la care se angajează pe deplin.

Comisia Europeană (CE) consideră, de peste doi ani, că România şi Bulgaria, care au aderat la UE în 2007, sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen. Fostul premier bulgar Boiko Borisov declara în 2009 că obiectivul Bulgariei era aderarea la acest spaţiu în 2011.

Un număr de state membre UE, în special Olanda şi Germania, se opun în continuare aderării celor două ţări şi şi-au folosit dreptul de veto în acest sens în mai multe rânduri.

Olanda, în special, insistă că nu va mai recurge la votul de veto după două rapoarte de monitorizare pozitive ale CE în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), însă până în prezent niciun raport MCV referitor la cele două ţări nu poate fi considerat „pozitiv”, notează Euractiv.

CE urmează să publice miercuri rapoarte MVC atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Ministrul bulgar a recunoscut că nu se aşteaptă la un „raport foarte pozitiv”, din „motive obiective”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult