Acasa InternationalExterne Bulgaria nevoita sa opteze intre Rusia si SUA

Bulgaria nevoita sa opteze intre Rusia si SUA

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Autoritatile bulgare trebuie sa aleaga intre Statele Unite si Rusia, in contextul in care “relatia speciala” dintre Sofia si Moscova cunoaste o transformare “permanenta”, dupa renuntarea la doua proiecte de infrastructura importante finantate de Rusia, considera agentia de analiza Stratfor, citata de Mediafax.

Declaratiile contradictorii ale premierului bulgar Boiko Borisov privind cele doua proiecte – construirea centralei nucleare Belene si a oleoductului Burgas-Alexandroupolis – aduc in discutie problema relatiilor diplomatice dintre Moscova si Sofia, mai ales in contextul unei apropieri tot mai pronuntate a Sofiei de Washington.

La 11 iunie, Borisov a declarat ca Bulgaria “renunta” la proiectul de construire a oleoductului Burgas-Alexandroupolis si ca proiectul de construire a centralei nucleare de la Belene a fost suspendat. Intr-o schimbare dramatica de discurs care a produs confuzie in Europa, Borisov si-a retras dupa cateva ore afirmatia privind proiectul Burgas-Alexandroupolis, spunand ca “guvernul bulgar nu a luat o decizie finala” pe aceasta tema.

Desi nu exista motive de a pune la indoiala explicatiile Sofiei privind anularea celor proiecte de infrastructura, acestea intervin dupa ce Guvernul bulgar a anuntat la inceputul anului ca va primi elemente ale unui scut american antiracheta pe teritoriul sau. De asemenea, directorul CIA, Leon Panetta, a efectuat recent o vizita de doua zile la Sofia, el avand intrevederi cu toti membrii Guvernului pe parcursul sederii sale, potrivit Stratfor.

“Deocamdata, Romania si Turcia sunt aliati fermi ai Statelor Unite. De aceea ar fi destul de periculos ca Bulgaria sa flirteze cu Rusia. (…) Moscova nu pare sa isi asume angajamente pe termen lung sau sa se implice serios in vecinatatea Bulgariei. Din punctul de vedere al Sofiei, acest lucru inseamna ca o continuare a aliantei cu o Rusie care nu vrea sa investeasca mari sume de bani in Bulgaria si care nu vrea sa se intoarca in forta in Balcani este o idee periculoasa care ar izola-o intre rivalii sai traditionali, Romania si Turcia”, mai comenteaza agentia.

0 comentariu

da de ce 11-04-2010 - 21:35

Jigodia asta e vinovat clar, un dobitoc securist, asa cum mai sunt o multime in MAE. Trebuie impachetat si expediat!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult