Acasa InternationalExterne Bulgaria nu vrea ca diferendul său cu România să ajungă la Haga

Bulgaria nu vrea ca diferendul său cu România să ajungă la Haga

scris de Stefan Galai
39 afisari

Folosirea metodei echidistanţei pentru rezolvarea diferendului cu România în privinţa graniţei de stat, nu este în interesul Bulgariei, potrivit cotidianului 24 Ceasa, care îl citează pe Solomon Passy, fost ministru de Externe al Bulgariei.

Cel care a propus folosirea metodei echidistanţei a fost secretarul de stat în Ministerul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a declarat într-un interviu acordat Agerpres, săptămâna trecută, că, în cazul în care negocierile dintre cele două state eşuează, diferendul ar putea fi adus, dacă părţile sunt de acord, în faţa Curţii de Justiţie de la Haga sau a Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării de la Hamburg.

Românii vorbesc despre un arbitraj internaţional pentru că ştiu foarte bine că Curtea de Justiţie de la Haga şi Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării de la Hamburg folosesc această metodă. Prin urmare, este aproape cert că în cazul în care problema noastră ajunge acolo, decizia va fi bună pentru Bucureşti. Exact aşa s-a întâmplat în anul 2009 când România a reuşit să pună mâna pe o parte impresionantă din zona economică a Ucrainei, cu zăcăminte de gaze şi petrol, comentează editorialistul Gheorghi Milkov, informează Money.ro.

Bulgaria vrea să fie aplicat un acord la care a ajuns cu România în anii ’50.

Cele două ţări au stabilit atunci să fie amplasată o geamandură la o distanţa de 4 kilometri de ţărm, urmând paralela care reprezintă o continuare a frontierei de stat, şi au convenit ca de la această geamandură să plece viitoarea delimitare a zonelor lor economice.

Geamandura, care a fost amplasată în 1956, nu mai există în prezent, însă punctul unde s-a aflat este cunoscut. Coordonatele punctului unde s-a aflat geamandura se află într-un protocol interguvernamental semnat în anul 1957. În 1992, Ministrul bulgar al Internelor Iordan Sokolov a constatat că geamandura care separă apele teritoriale ale Bulgariei şi României a dispărut. Un an mai târziu, în 1993, negocierile bulgaro-române pentru delimitarea zonelor maritime au fost reluate după o pauză de circa 40 de ani, afirmă ziarul.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult