Acasa InternationalExterne Bulgaria preia modelul românesc de rotativă a premierilor

Bulgaria preia modelul românesc de rotativă a premierilor

scris de Misu Andrei
55 Afisari

Principalele partide politice din Bulgaria, GERB  (centru-dreapta), și blocul reformist pro-occidental „Continuăm schimbarea – Bulgaria Democratică” au convenit să formeze o coaliție cu un premier rotativ, la 9 luni, după un blocaj politic de doi ani.

Cei doi candidați la funcția de premier, fostul comisar european Maria Gabriel, în vârstă de 44 de ani, din partea conservatorilor GERB și fostul ministru al Educației, cercetătorul Nikolai Denkov, în vârstĂ de 60 de ani, din partea coaliţiei reformatoare liberală CC/BD, au anunțat luni că au ajuns la un acord privind formarea unui cabinet care să guverneze în următoarele 18 luni, cerând sprijinul grupurilor parlamentare în acest sens.

Denkov este așteptat să primească mandatul de a forma guvernul și va fi premier în primele nouă luni, în timp ce Gabriel va fi vicepremier și ministru de externe.

„Situația este extrem de dificilă. După cinci alegeri la rând, avem dificultăți în formarea unui cabinet obișnuit și există un pericol real de a merge la următoarele alegeri fără un rezultat clar”, a spus Denkov, citat de site-ul Sofia Globe.

Maria Gabriel „este persoana care poate contribui la realizarea celor mai importante priorități ale programului nostru – Schengen, zona euro, are sprijinul partenerilor noștri și nu cunosc un membru mai bun al parlamentului nostru în instituțiile europene, care ar putea contribui la realizarea acestei priorități”, a spus Denkov citat de novonite. com.

Am făcut cu toţii multe concesii”, a declarat Gabriel – care a demisionat din postul său de la Bruxelles săptămâna trecută – într-o conferinţă de presă la Sofia.

Pentru a putea implementa acordul de coaliție, Gabriel i-a returnat luni președintelui Rumen Radev .

Denkov va anunța membrii cabinetului în zilele următoare.

La alegerile din 2 aprilie, GERB a fost pe primul loc, câștigând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de „Continuăm schimbarea” a câștigat 64 de locuri.

Partidul conservator GERB, condus de fostul premier Boiko Borissov, a desemnat-o la 10 mai pe Maria Gabriel să găsească o soluţie, evidenţiind profilul său consensual.

Pe fondul instablității politice, Bulgaria, o țară cu 6,5 milioane de locuitori, a trebuit să renunţe la ținta sa de aderare la zona euro în 2024. Totodată, Bulgaria nu a reuşit să adopte bugetul pe 2023 şi întârzie în a lua măsurile necesare pentru a obţine toate fondurile europene din planul de redresare post-COVID,

Cu excepţia unei scurte perioade la putere a liberalilor, Bulgaria a cunoscut o succesiune de guverne interimare numite de şeful statului.

La 2 aprilie, Bulgaria a organizat al cincilea scrutin legislativ din ultimii doi ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS