Acasa InternationalExterne Bulgaria: Primul reactor produs pentru Belene, instalat la Kozlodui

Bulgaria: Primul reactor produs pentru Belene, instalat la Kozlodui

scris de Stefan Galai
18 afisari

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anunţat, miercuri, în parlament, că Bulgaria renunţă la proiectul pentru centrala nucleară de la Belene.

Kozlodui

Centrala nucleara de la Kozlodui

Premierul bulgar a spus că ţara sa va plăti Rusiei primul reactor care a fost produs pentru centrala de la Belene, dar că acesta va fi instalat la centrala de la Kozlodui, informează Agerpres. Reactorul va fi al şaptelea reactor al centralei de la Kozlodui. Însă, patru din primele şase reactoare ale centralei de la Kozlodui au fost oprite în perioada 2002-2007 la cererea Uniunii Europene, care le-a considerat nesigure.

Boiko Borisov a evocat preţul drept motivul principal pentru oprirea proiectului.

În opinia lui, centrala nucleară de la Belene ar fi costat în jur de 10 miliarde de euro, ceea ce Bulgaria nu-şi poate permite.

Ministrul-adjunct al finanţelor Vladislav Goranov a fost primul înalt oficial bulgar care a anunţat miercuri că Bulgaria renunţă la proiect. Reactorul rus produs pentru această centrală va fi instalat la Kozlodui, iar Bulgaria va trebui să plătească producătorului rus încă 100 milioane de euro ca să primească utilajul.

Goranov a anunţat că în locul prevăzut pentru centrala nucleară de la Belene va fi construită o centrală pe gaze. Potrivit presei ruse, această centrală va fi tot un proiect bulgaro-rus şi va folosi gazele de la gazoductul South Stream.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult