Acasa InternationalExterne Bulgaria sǎrbǎtorește ziua naționalǎ, 3 martie

Bulgaria sǎrbǎtorește ziua naționalǎ, 3 martie

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Bulgaria marchează ziua națională, la 3 martie, dată la care în anul 1878 a fost semnat Tratatul preliminar de la San Stefano, după încheierea războiului ruso-turc din 1877-1878.

Bulgaria sǎrbǎtorește ziua naționalǎ, 3 martie (foto:novinite.com)

Sărbătoarea va fi marcată printr-o serie de evenimente în întreaga țară. La Sofia, steagul național va fi arborat într-o ceremonie militară la care va asista președintele Rosen Plevneliev, reprezentanții elitei politice, diplomați, cetățeni. La catedrala patriarhală Sf. Alexandăr Nevski, Patriarhul Neofit va oficia o slujbă dedicată soldaților ruși, români, finlandezi și belaruși, precum și voluntarilor bulgari care au căzut pentru libertatea Bulgariei. Muzeele de istorie din Sofia și capitala medievală Veliko Târnovo vor avea acces gratuit în ziua de luni.

Mii de bulgari se vor strânge ca în fiecare an la trecătoarea Șipka din Munții Balcani (centrul țării), locul celei mai importante bătălii între voluntarii bulgari și armata otomană. Cu toate că au fost mult mai puțini la număr, voluntarii bulgari au profitat de avantajele terenului și nu au permis trupelor lui Suleiman Pașa să treacă de la sudul în nordul Bulgariei și să acorde ajutor garnizoanei din orașul Plevna asediat de trupele ruse și române.

La Plevna, orașul care a fost scena bătăliei decisive din Războiul de Independență, Ziua Națională va fi marcată prin lansarea a două expoziții, a declarat, potrivit Agerpres, Milko Asparuhov, directorul muzeului de istorie militară din oraș. Prima expoziție a rezultat din concursul național de pictură pentru elevi dedicat eliberării Bulgariei, iar cea de a două este o expoziție de imagini din bătălia la Șipka. Potrivit lui Milko Asparuhov, muzeele de istorie din Plevna și satul apropiat

Grivița sunt vizitate anual de între 80.000 și 100.000 de persoane, iar în ultimii ani și de mulți turiști români. În sezonul de vară Mausoleul eroilor români de la Grivița este deschis de luni până vineri, iar acum se deschide numai dacă este interes manifestat, a spus Asparuhov. La muzeul de istorie militară de la Plevna este un angajat vorbitor de limba română care poate să-i ghideze pe români care doresc să viziteze mausoleul și muzeele din oraș. Peste 27.000 de soldați ruși și 4.000 de soldați români și-au pierdut vieța în războiul din 1877-1878 care a a adus libertatea Bulgariei. Data de 3 martie a fost declarată Ziua Națională a Bulgariei în anul 1990. Există însă și controverse dacă această zi este cea mai potrivită pentru ziua națională, în condițiile în care Tratatul de la San Stefano este doar preliminar. Bulgaria Mare creată prin acest tratat este ulterior divizată în cinci de Tratatul de Pace de la Berlin din iulie 1878. Majoritatea istoricilor bulgari consideră însă că, deși preliminar, tratatul semnat în micul orășel care astăzi face parte din Istanbul este foarte important deoarece pune capăt uneia dintre cele mai dificile perioade din istoria bulgarilor: cele aproape cinci secole de stăpânire otomană în care statul bulgar nu a existat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult