Acasa InternationalExterne Bulgarii au blocat drumurile spre Romania în semn de protest

Bulgarii au blocat drumurile spre Romania în semn de protest

scris de D.P.
1 afisari

Mii de bulgari din mai multe oraşe din ţară au participat duminică la acţiuni de protest împotriva preţurilor ridicate ale carburanţilor.

Protest Bulgaria

foto: Agerpres

Protestatarii din oraşul Ruse au blocat timp de o oră drumul spre singurul pod de peste Dunăre dintre România şi Bulgaria, informează Agerpres. În zona oraşului Blagoevgrad a fost blocat şi principalul drum spre Grecia, în alte oraşe precum Varna, Plovdiv şi Sofia au fost blocate străzi principale, ceea ce a dus la formarea unor ambuteiaje enorme.

Participanţii la acţiunea de protest din Sofia au parcurs aproape întregul oraş cu o viteză de cinci kilometri pe oră, multe maşini au fost împinse de proprietarii lor.

Aceasta este cea de-a doua acţiune de protest împotriva scumpirii combustibililor. Protestul a fost organizat în pofida promisiunii recente a ministrului finanţelor Simeon Diankov că preţurile carburanţilor vor fi îngheţate în Bulgaria în următoarea lună.

În urma unei solicitări din partea Guvernului bulgar, compania Lukoil, care este proprietarul singurei rafinării petroliere din ţară, a acceptat să impună un moratoriu de o lună asupra creşterii preţurilor la benzină şi motorină, a spus Diankov în această săptămână.

Ca să atenueze efectele în urma scumpirii petrolului pe pieţile internaţionale, Guvernul bulgar va propune ca, până la sfârşitul acestui an, să nu mai existe obligaţia de amestecare a motorinei cu biocombustibil.

Este de aşteptat ca această măsură să ducă la diminuarea preţurilor cu circa 0,03 euro pe litru. În plus, la cererea premierului Boiko Borisov, statul va recupera taxa pe valoarea adăugată plătită de transportatori pentru carburanţii cu care au alimentat în Bulgaria, a mai spus Diankov.

Protestatarii insistă însă să fie introdusă o limită de un euro pentru preţul unui litru de benzină sau motorină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult