Acasa InternationalExterne Ca pe vremea lui Ceaușescu. Circulaţie alternativă a mașinilor la Paris, din cauza poluării

Ca pe vremea lui Ceaușescu. Circulaţie alternativă a mașinilor la Paris, din cauza poluării

scris de A.A.
5 afisari

Autoritǎţile franceze au decis ca luni sǎ fie autorizate la Paris şi pe şoselele din zona parizianǎ numai vehiculele avînd numǎr impar. Introducerea circulaţiei alternate este o mǎsurǎ excepţionalǎ care intervine dupǎ cinci zile de agravare a poluǎrii.

Ca pe vremea lui Ceaușescu. Circulaţie alternativă a mașinilor la Paris, din cauza poluării

Ca pe vremea lui Ceaușescu. Circulaţie alternativă a mașinilor la Paris, din cauza poluării

Astfel, luni de la ora locală 05.30 au dreptul să circule numai autoturismele şi motocicletele cu numere impare. Sunt exceptate autoturismele care transportă cel puţin trei persoane, taxiurile şi vehiculele electrice sau hibride, scrie Agerpres.
În aceste condiţii, cei ale căror autoturisme nu aveau voie să circule luni dimineaţa s-au văzut obligaţi să găsească o soluţie pentru a se deplasa, printre opţiunile lor fiind folosirea transportului public, utilizarea autoturismelor în comun sau lucrul de acasă.
Ultima dată când în capitala Franţei s-a recurs la o astfel de măsură extremă a fost în anul 1997. Decizia anunţată sâmbătă a fost luată cu o săptămână înaintea alegerilor locale. Ea este aprobată de partidele de stânga şi de ecologişti, dar sever criticată de opoziţie şi de asociaţiile automobiliştilor.
Însă guvernul a decis de asemenea ca, în compensaţie, transportul public să fie gratuit. De asemenea, parcarea va fi gratuită pentru autoturismele care nu pot circula în ziua respectivă.
Şoferii şi motocicliştii care nu se conformează restricţiei riscă o amendă de 22 de euro, dacă este achitată pe loc, sau de 35 de euro cu plata în trei zile. Celor care refuză se se întoarcă din drum, poliţiştii le vor bloca vehiculele.
Săptămâna trecută, nivelului de poluare din capitala franceză a depăşit 100 de micrograme de particule fine pe metru cub, pragul critic fiind de 80 de micrograme. Aceste particule pot provoca astm, alergii, afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, iar cele mai fine particule poluante au un efect cancerigen dovedit. Conform standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, concentraţia de particule fine pe metrul cub de aer nu trebuie să depăşească 25 de micrograme.
Din ianuarie 1985 fostul președinte Nicolae Ceauşescu luase hotărârea ca duminica autoturismele să circule alternativ, conform numă­rului, par sau impar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult