Acasa InternationalExterne Minskul si-a achitat datoria pentru gaz

Minskul si-a achitat datoria pentru gaz

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.Belarus si-a achitat in intregime datoriile fata de compania rusa Gazprom, a anuntat adjunctul premierului bielorus, Vladimir Semasko. „Am imprumutat 200 de milioane de dolari si, la ora 16:00, am platit Gazprom-ului datoria de 187 de milioane de dolari”, a precizat miercuri Semasko, transmite Interfax.


Dupa achitarea datoriei, presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, si seful Gazprom, Alexei Miller, au avut o convorbire telefonica, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Natalia Timakova. Astfel livrarile de gaz catre Belarus au fost reluate in volum complet. „Miller l-a informat pe presedinte in convorbirea telefonica, ca partea bielorusa si-a achitat complet datoria pentru gazul furnizat, conform contractului, iar Gazprom a luat decizia de a relua livrarile de gaz catre Belarus in volum complet”, a declarat Timakova.

Cat despre datoria Rusiei fata de Belarus, premierul rus Vladimir Putin sustine ca Rusia trebuie sa plateasca Beltransgaz pentru tranzitul gazului potrivit contractului in vigoare, iar alte schimbari in document trebuie facute doar in urma convorbirilor. „Obligatiile trebuie indeplinite de ambele parti, plata pentru tranzit trebuie sa se faca potrivit contractului. In acelasi timp, trebuie sa ducem negocieri intr-un mediu normal si prietenos de afaceri, pentru a clarifica toate aspectele care sunt controversate. In 2006 am semnat un contract, el este in vigoare, si daca vrem sa modificam anumite conditii, acest lucru trebuie sa se faca prin tratative”. Putin si-a exprimat regretul pentru circumstantele create, sustinand ca spera ca o asemenea situatie nu se va repeta.

Restanta Rusiei pentru tranzitul de gaz prin Belarus este de 260 milioane de dolari si a fost acumulata in ultimele doua luni din 2009 si primele cinci luni din 2010. Partea rusa a platit Belarusului 1,45 dolari pentru mia de metri cubi de gaz, pentru 100 km de tranzit, in timp ce partea bielorusa astepta o plata mai mare. In acelasi timp, reprezentantul oficial al Gazprom , Serghei Kupreanov, a declarat joi ca a fost platita datoria pentru tranzit Belarusului – 228 milioane de dolari- potrivit contractului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult