Acasa InternationalExterne Cancelarul Austriei, reacție după boicotul românilor: Dăunează mai degrabă României

Cancelarul Austriei, reacție după boicotul românilor: Dăunează mai degrabă României

scris de Misu Andrei
53 Afisari

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a argumentat din nou duminică, în cadrul emisiunii „Pressestunde” de la postul austriac ORF2, veto-ul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen. Potrivit lui Nehammer, în alte state UE nu există suficientă presiune împotriva trecerilor neînregistrate la frontieră.

Karl Nehammer FOTO: FACEBOOK

Nehammer și-a repetat propria pledoarie și pe cea a ministrului austriac de interne, Gerhard Karner: „Din cele peste 100.000 de rețineri de migranți sau cereri de azil, 75.000 nu au fost încă înregistrate. Acest lucru ar trebui să se întâmple de fapt la trecerea frontierei externe a UE. Iar multe dintre aceste persoane neînregistrate ar veni prin România sau Bulgaria. Acest lucru este cunoscut în urma interviurilor cu persoanele reținute și a analizei datelor de pe telefoanele lor mobile”. 

România și Bulgaria au avut cifre diferite, a recunoscut Nehammer. Aceste țări nu puteau cunoaște numărul real dacă nu înregistrau persoanele, a explicat Nehammer discrepanța din date.

Întrebat de ce Austria nu a ales calea obișnuită în UE, și anume de a căuta aliați în rândul celorlalte state și de a obține astfel schimbări, Nehammer a spus că nicio altă țară – proporțional cu populația sa – „nu are o presiune similară cu cea a Austriei”.

De asemenea, Olanda a încercat de mult timp să găsească sprijin în Consiliul UE, dar nu a reușit, a mai spus acesta. În celelalte țări ale UE, pur și simplu, problema a fost conștientizată altfel decât în Austria. Cancelarul este de părere că dacă Comisia Europeană nu acționează, trebuie să se acționeze „în forță” și la nivel național.

Recentul veto al Austriei la aderarea Bulgariei și României la Schengen, care garantează libera circulație a persoanelor în interiorul țărilor Schengen, a provocat critici dure nu numai din partea țărilor în cauză, ci și din partea multor alte țări ale UE. Chiar și guvernul italian naționalist de dreapta a condamnat această acțiune.

Potrivit lui Nehammer, veto-ul ar putea fi ridicat doar după ce protecția frontierelor din Bulgaria și România va fi îmbunătățită.

Nehammer a negat vehement că votul ar putea avea motive de politică internă, așa cum au speculat recent multe persoane din interiorul și din afara Austriei. El a calificat drept o „insinuare absurdă” faptul că ar putea exista o legătură cu alegerile parlamentare din Austria Inferioară de la sfârșitul lunii ianuarie.

1 comentariu

Victor Blaga 13-12-2022 - 20:49

Nu avem ce discuta cu un locotenent de infanterie si pregatire de ofiter de informatii!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult