Acasa InternationalExterne Care a fost planul inițial al lui Putin privind Ucraina și rolul Poloniei

Care a fost planul inițial al lui Putin privind Ucraina și rolul Poloniei

scris de Z.V.
1 afisari

Vladimir Putin i-ar fi propus ȋn 2008 premierului polonez Donald Tusk, ca Rusia și Ucraina sǎ ȋmpartǎ Ucraina ȋntre ele.

Vladimir Putin i-ar fi propus ȋn 2008 premierului polonez Donald Tusk, ca Rusia și Ucraina sǎ ȋmpartǎ Ucraina ȋntre ele.(foto:state.com)

Vladimir Putin i-ar fi propus ȋn 2008 premierului polonez Donald Tusk, ca Rusia și Ucraina sǎ ȋmpartǎ Ucraina ȋntre ele.(foto:state.com)

Preşedintele Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez) Radoslaw Sikorski a declarat pentru site-ul american Politico.com cǎ liderul de la Kremlin „a vrut ca noi să devenim participanţi în această împărţire a Ucrainei”. „Putin vrea ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis… Ştiam cum gândesc de ani de zile. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk (care urmează să fie preşedintele Consiliului European) când a vizitat Moscova. A spus că Ucraina este o ţară artificială, că Liov este un oraş polonez şi de ce să nu rezolvăm împreună”, a declarat Sikorski care ȋn 2008 la acea vreme era ministru de Externe. Actualul președinte al Seimului a adǎugat cǎ „din fericire, Tusk nu a răspuns” acestei propuneri, „știind că este înregistrat”.

Astfel, conform lui Sikorsi, drumul către actualul conflict din Ucraina a început încă din 2008, afirmȃnd că intenţiile ruse au devenit clare la summitul NATO de la Bucureşti, unde Putin „a susţinut primul său discurs în care a afirmat că Ucraina este o ţară artificială şi că cea mai mare parte din aceste pământuri aparţin istoric Rusiei”. Kremlinul a ameninţat, în cursul summitului, că va răspunde militar dacă Ucraina sau Georgia se alătură Alianţei Nord-Atlantice. Câteva luni mai târziu, forţele ruse au purtat un război-fulger pe teritoriul Georgiei.

„Serviciile ucrainene de informaţii indică faptul că agenţi operativi ruşi au început să vină în Crimeea din 2012, posibil chiar din 2010”, conform materialului publicat pe puolitico.com, autorul evocând totodată faptul că agenţi ai Kremlinului au discutat în mod deschis planuri de anexare a peninsulei ucrainene în vara lui 2013. Sikorski afirmă că intenţiile Rusiei cu privire la Crimeea au început să-l alarmeze în 2011 şi 2012, când Putin a început să viziteze festivaluri ale unor grupuri de motociclişti ruşi în peninsulă.

„Am aflat că Rusia făcea calcule pe care provincii ar fi rentabil să pună mâna”, afirmă Sikorski, care susţine că Varşovia şi-a dat seama că Kremlinul considera că ar fi profitabil să anexeze regiunile Zaporoje, Dnipropetrovsk şi Odesa, evaluând că zona Donbas, controlată în prezent de rebeli proruşi, nu ar fi profitabil să fie încorporată în Rusia. „Dar, în timp ce făceau deja calcule despre cum să pună mâna pe Crimeea, ca să-l şantajeze pe (fostul preşedinte ucrainean prorus) Viktor Ianukovici, ştiu din conversaţiile şi întâlnirile mele cu Ianukovici că (acesta) voia să accepte Acordul de Asociere (UE-Ucraina)”, a mai menționat Sikorski. „Însă în noiembrie 2013 s-a întâmplat ceva, ceva s-a rupt. Pe baza conversaţiilor noastre, cred că Putin i-a spus ceva la Soci. Cred că Putin l-a şantajat pe Ianukovici: acum ştim că se scoteau săptămânal ori de ori pe săptămână bani (furaţi de la bugetul ucrainean) într-un transfer de fonduri. Şi cred că i-a spus: «Nu semna Acordul de Asociere, altfel luăm Crimeea». De asta a cedat”, a adăugat fostul ministru de Externe.

Radoslaw Sikorski a mai declarat că se teme cǎ „ruşii pur şi simplu nu pot accepta existenţa Ucrainei ca naţiune”. „Dar dacă vor să meargă împotriva naţionalismului ucrainean, ei, bine, n-au decât. Rusia va afla că Ucraina chiar este o naţiune şi că poate înfrunta o situaţie de 20 de război de partizani”, continuă el. „Ruşii pot lua întregul teritoriul al Novorusiei uşor, dar vor avea în coaste o Ucraină care se va înarma, care va fi văzută de întrega lume ca adevărata Ucraină, iar o parte considerabilă a populaţiei va susţine Ucraina adevărată. Pot câştiga bătălia. Dar să deţii controlul asupra acestui teritoriu enorm va fi nevoie de o forţă de 200.000 până la 300.000 de trupe şi un angajament pe zece ani. Şi nu-l vor putea susţine fără o mobilizare naţională permanentă”, afirmă Sikorski.

Despre președintele rus, Sikorski a mai adǎugat cǎ aceste este „un jucător (de jocuri de noroc)”, care „are un simţ redus al pericolului.” și „va urmări aceste mize, pentru că adevăratul pericol pentru Putin este viaţa sa.” „Nu poate părăsi Kremlinul. Odată ce-ai vărsat sânge, odată ce-ai bombardat apartamente, odată ce-ai trimis escadroane ale morţii în străinătate, odată ce-ai avut Georgia, Ucraina, toate aceste mame şi toate aceste cadavre de militari eliminate din războaie secrete… nu poţi renunţa”, a precizat parlamentarul polonez.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult