Acasa InternationalExterne Catastrofa de la Smolensk: Avionul TU-154 nu avea nicio defecţiune

Catastrofa de la Smolensk: Avionul TU-154 nu avea nicio defecţiune

scris de C.F.V.
0 afisari

 Cutiile negre ale avionului preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 la Smolensk (vestul Rusiei,) nu au înregistrat nicio defecţiune tehnică a aparatului, a anunţat marţi Parchetul militar polonez, transmite AFP. 

Catastrofa de la Smolensk: Avionul TU-154 nu avea nicio defecţiune

Dispozitivele de bord nu au înregistrat nicio informaţie privind o posibilă anomalie tehnică a aparatului”, a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului Ireneusz Szlag, prezentând presei bilanţul analizelor celor trei cutii negre care au înregistrat discuţiile şi parametrii tehnici ai zborului.

Un Tupolev-154 polonez s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 în timpul manevrei de aterizare pe un aeroport militar din vestul Rusiei, nu departe de Smolensk, în condiţii de vizibilitate redusă din cauza ceţii dense. Toţi cei 96 de ocupanţi, între care preşedintele Kaczynski, soţia sa Maria şi numeroşi înalţi responsabili polonezi, au murit în catastrofa aviatică.
Capetele de acuzare” vizează militari polonezi, potrivit şefului Parchetului militar de la Varşovia, Krzysztof Parulski, care nu a dorit să facă fără alte precizări.
Ar fi vorba, conform unor surse apropiate anchetei, de persoanele responsabile de organizarea zborului prezidenţial şi de formarea piloţilor militari.  Totodată, Parulski a refuzat să indice o dată la care vor fi comunicate concluziile anchetei parchetului.
O comisie guvernamentală poloneză, care anchetează cauzele catastrofei fără însă a se pronunţa cu privire la responsabilităţi, urmează să-şi publice raportul înainte de încheierea săptămânii în curs.
La rândul său, raportul final al Comitetului Interguvernamental pentru Aviaţie (MAK), publicat în ianuarie, atribuise Poloniei întreaga responsabilitate pentru acest accident. Raportul, ce a urmat unei anchete de partea rusă, fusese considerat ‘incomplet’ de premierul Poloniei Donald Tusk.
Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS, de opoziţie) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, a acuzat la rândul său Rusia că ar fi „principalul responsabil” de accidentul aerian, invocând „depoziţii falsificate” ale controlorilor de zbor care au ‘indus în eroare’ piloţii avionului prezidenţial.
Delegaţia poloneză urma să participe la Katyn, nu departe de Smolensk, la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 70 de ani de la masacrul miilor de ofiţeri polonezi, executaţi în acest loc de NKVD, poliţia politică a lui Iosif Stalin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult