Acasa InternationalExterne Catastrofa ecologică din Ungaria: Un sat evacuat. O nouă fisură în dig

Catastrofa ecologică din Ungaria: Un sat evacuat. O nouă fisură în dig

scris de Ziua Veche
18 afisari

Autorităţile ungare au ordonat evacuarea completă a satului Kolontar de teama unei a doua inundaţii cu noroi roşu toxic şi se pregătesc să adopte aceleaşi măsuri şi în cazul orăşelului vecin, Devecser, a declarat şeful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson, citat de Mediafax. În timp ce catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria a provocat deja moartea a şapte pesoane, rezervorul uzinei de alumină din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscă să cedeze complet din cauza unei noi fisuri în dig.


„Evacuarea din Kolontar a avut loc la ora 06.00 (07.00 ora României), după ce s-a constatat slăbirea digului rezervorului numărul 10″, a precizat Tibor Dobson. „Evacuarea a fost decisă de ministrul de Interne, Sandor Pinter, care a participat la reuniunea comisiei pentru apărare locală, sâmbătă dimineaţa”. Pentru aproteja Kolontar, experţii aflaţi la faţa locului vor să construiască un nou dig, a anunţat agenţia de presă ungară MTI.

Barajul, construit din pământ şi pietre, va avea o înălţime de patru-cinci metri şi o lungime de 40 de metri. Acesta va împărţi satul în două, pentru ca o eventuală nouă scurgere de noroi toxic să nu ajungă la casele rămase intacte după catastrofa de luni. Construirea acestui dig a început sâmbătă şi ar urma să se încheie în 48 de ore. Cei aproximativ 800 de locuitori din Kolontar au fost evacuaţi cu autobuzele către Ajka, reprezentaţii presei ungare şi străine fiind, de asemenea, obligaţi să plece. Locuitorii se vor putea întoarce în Kolontar imediat ce digul rezervorului va fi consolidat, a afirmat Tibor Dobson.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult