Acasa InternationalExterne Câte tancuri Leopard 2 a primit deocamdată Ucraina din partea Poloniei

Câte tancuri Leopard 2 a primit deocamdată Ucraina din partea Poloniei

scris de Misu Andrei
73 Afisari

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri, la Kiev, că țara sa a livrat deja Ucrainei patru din cele 14 tancuri Leopard 2A4 promise la începutul acestui an.

În plus, Polonia va oferi 60 de tancuri PT-91 și este pregătită să primească 2.500 de soldaţi ucraineni răniţi, relatează Agerpres, care citează agențiile de presă AFP și EFE.

„În câteva zile vom livra tancurile noastre foarte bune PT-91, 60 de tancuri vor ajunge în Ucraina”, a declarat Morawiecki după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.Tancul PT-91 este o versiune poloneză modernizată a tancului rusesc T-72. De la începutul războiului, Polonia a mai donat Ucrainei un număr neprecizat de tancuri PT-91, plus cel puţin 250 de tancuri T-72, notează Agerpres.

Aflat în vizită la Kiev la un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Mateusz Morawiecki a atras atenția că Polonia este următoarea țară din „planurile Rusiei”.

În Ucraina, Moscova „şi-a arătat adevărata sa faţă”, a semnalat premierul polonez, precizând că „în lumea liberă nu este loc pentru doctrina „mir” (de pace, n. red.) a Rusiei”.

Premierul polonez a catalogat drept „prea blânde” sancţiunile impuse de UE Rusiei şi a afirmat disponibilitatea ţării sale de a începe instruirea piloţilor militari ucraineni pe avioanele de vânătoare americane de tip F-16.

Intervenind asupra chestiunii înzestrării armatei ucrainene cu F-16, Zelenski a cerut crearea unei „coaliţii aeriene” după modelul „coaliţiei tancurilor”.

Pe de altă parte, Suedia a anunțat că va livra Ucrainei circa zece tancuri Leopard 2A5, precum şi sisteme antiaeriene IRIS-T şi HAWK, transmite Agerpres.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS