Acasa InternationalExterne Câte tulpini ale coronavirusului ține sub observație Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Câte tulpini ale coronavirusului ține sub observație Organizaţia Mondială a Sănătăţii

scris de Misu Andrei
108 Afisari

Apariţia mai multor variante ale coronavirusului în întreaga lume ridică întrebări oamenilor de știință, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează miercuri AFP, preluată de Agerpres. În clipa de față, OMS ține sub observație șapte „variante de interes” ale coronavirusului, față de trei, cu o lună în urmă. În momentul în care o „variantă de interes” devine mai contagioasă sau mai rezistentă la tratamente, ea se transformă în „variantă îngrijorătoare”, cum sunt tulpinile britanică, braziliană sau cea sud-africană.

În această etapă, trei sunt considerate ca fiind „variante îngrijorătoare” (Variant of Concern – VOC) la nivel global, conform denumirii oficiale a OMS: cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud şi în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde şi numele comun de „varianta braziliană”).

La data de 27 aprilie, aceste variante circulau în 54 de ţări, potrivit OMS. Acestea se încadrează în categoria VOC din cauza transmisibilităţii şi /sau virulenţei lor crescute, care agravează epidemia şi o fac mai dificil de controlat, potrivit OMS.

Numărul de „variante îngrijorătoare” poate varia în fiecare ţară, în funcţie de situaţia locală. De exemplu, Statele Unite au cinci variante de coronavirus, în conformitate cu clasificarea Centrului American pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC): cele trei care sunt la nivel mondial, plus alte două reperate iniţial în California.

Variante de interes

O altă categorie este cea a „variantelor de interes” (Variant of Interest – VOI), ale căror caracteristici genetice au potenţialul de a deveni problematice și justifică o supraveghere.

Deocamdată, OMS a identificat şapte „variante de interes” la nivel global, faţă de trei la sfârşitul lunii martie.

Ultima care intră în acest cerc, marţi, este varianta reperată iniţial în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza deteriorării rapide a situaţiei sanitare în această ţară.

Celelalte „variante de interes” au fost detectate iniţial în Scoţia, Statele Unite, Brazilia, Franţa (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult