Acasa InternationalExterne Cazul Assange-WikiLeaks: violul din Suedia este o făcătură

Cazul Assange-WikiLeaks: violul din Suedia este o făcătură

scris de Ziua Veche
4 afisari

Acuzaţia de viol din Suedia împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange se bazează pe două plângeri nefondate, venite din partea unor femei care de fapt au fost de acord să facă sex cu acesta, susţine avocatul lui Assange, James D. Catlin, într-un articol publicat de Herald Sun. Emiterea unui mandat internaţional de arestare pentru Assange în condiţiile în care nu a existat nici un viol riscă să facă de râs întregul sistem judiciar din Suedia, avertizează Catlin. „Dacă faci sex fără prezervativ în Suedia rişti să fii aruncat în închisoare pentru minim doi ani”, susţine avocatul citat.

În luna august a acestui an, autorităţile suedeze au recunoscut că intenţionează să emită un mandat de arestare pe numele lui Assange, însă până la urmă au renunţat la această idee deoarece nu existau destule dovezi. Cazul a fost reluat de autorităţile suedeze după dezvăluirea telegramelor diplomatice americane şi până la urmă a fost emis un mandat de arestare deşi nu au fost aduse noi probe.

Viol liber consimţit, fără prezervativ

Assange este acuzat de viol de două femei din Suedia, Sophia Willen şi Anna Ardin. Cele două susţin că au fost de acord să facă sex cu Assange, înţelegerea fiind să folosească prezervativul – însă până la urmă acesta nu a mai fost folosit. De aici rezultă acuzaţia de viol: nu a fost respectată înţelegerea de folosire a prezervativului. Cele două femei au recunoscut în timpul investigaţiei că nu au existat ameninţări şi nici folosirea forţei. Cele două femei s-au lăudat mai apoi cu aventura lor în faţa prietenelor, fără să se plângă că ar fi fost vorba de viol. Ardin chiar a dat o petrecere la ea acasă în cinstea lui Assange a doua zi după presupusul viol şi a anunţat pe Tweeter că se află alături de „cel mai inteligent om din lume”. De asemenea există dovezi că Willen şi Ardin s-au consultat pentru a aduce la cunoştinţa presei suedeze presupusul viol. Modalitatea găsită de cele două femei de a se adresa justiţiei suedeze a fost aceea de „a cere consiliere”, o formulă care evită urmărirea lor ulterioară pentru false acuzaţii. Însă autorităţile suedeze s-au grăbit să se autosesizeze în acest caz pentru viol şi să emită un mandat internaţional de arestare pentru Assange.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult