Acasa InternationalExterne Cazul Kenneth Bae: SUA vor trimite emisar ȋn Coreea de Nord

Cazul Kenneth Bae: SUA vor trimite emisar ȋn Coreea de Nord

scris de Laurentiu Banches
11 afisari

SUA sunt pregătite să trimită un emisar la Phenian pentru a-l aduce acasă pe cetăţeanul american Kenneth Bae deţinut în Coreea de Nord.

Cazul Kenneth Bae: SUA vor trimite emisar ȋn Coreea de Nord (foto:wjls.com)

„Am propus să-l trimitem pe ambasadorul (Robert) King la Phenian pentru a permite eliberarea lui (Kenneth) Bae„, condamnat la 15 ani de lagăr de muncă pentru că a încercat „să înlăture de la putere” regimul nord-coreean, a declarat un oficial american care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. „Aşteptăm un răspuns rapid din partea lor”, a adăugat acesta. Oficialul a adǎugat că decizia autorităţilor nord-coreene de a permite deţinutului să ţină o conferinţă de presă este „indiciul unei voinţe de a-l elibera„.

SUA sunt „foarte preocupate” de starea de sănătate a lui Bae şi lucrează „activ” pentru eliberarea sa, a anunţat, la rândul ei, purtătorea de cuvânt al Departamentului de Stat Jennifer Psaki. „Vom continua să facem apel la autorităţile RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) în vederea acordării unei amnistii lui Bae, dar şi pentru eliberarea sa imediată”, a subliniat ea.

Kenneth Bae, de origine coreeană, a apărut luni, 20 ianuarie, în prezenţa a doi gardieni şi, după ce şi-a recunoscut vina, a făcut apel către administraţia americană să-l ajute să-şi regăsească familia, potrivit agenţiei de presă nipone Kyodo. El a fost arestat pe 3 noiembrie 2012 în oraşul Rason (nord-est). Bărbatul călătorea împreună cu mai mulţi turişti, dintre care unul avea în posesie un CD ce conţinea presupuse informaţii sensibile. Conform mediafax, un alt cetăţean american, Merrill Newman, în vârstă de 85 de ani, a fost eliberat în decembrie 2013, după 42 de zile petrecute în închisorile nord-coreene, sub acuzaţia de săvârşire a unor „acte ostile”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult