Acasa InternationalExterne Ce a căutat John McCain la Benghazi

Ce a căutat John McCain la Benghazi

scris de Ion Petrescu
1 afisari

Agenţia de presă Associated Press a transmis că senatorul John McCain, unul dintre cei mai puternici susţinători, în Congresul Statelor Unite, ai intervenţiei militare americane în Libia, a declarat, la Benghazi, că rebelii care luptă contra trupelor colonelului Gaddafi sunt eroii săi.

Ce a căutat John McCain la Benghazi

Ce a căutat John McCain la Benghazi

McCain a mai afirmat că el a poposit la Benghazi pentru a evalua situaţia din teren şi ca să se întâlnească cu membrii Consiliului Naţional de Tranziţie, guvernul de facto a jumătăţii estice a Libiei, precum şi cu lideri militari ai formaţiunilor de luptă ale rebelilor.

Surprinzătoarea descindere, în estul teritoriului libian, a senatorului John McCain, este un semnal important, al Americii, de sprijinire a forţelor rebelilor.

Vizita lui McCain survine după ce, pe 21 aprilie a.c., secretarul apărării, Robert Gates a anunţat presa că preşedintele Barack Obama a autorizat folosirea avioanelor fără pilot, de tip Predator, împotriva trupelor colonelului Gaddafi.

Associated Press remarcă faptul că este pentru prima oară când acest drone – utilizate anterior în Irak, Afganistan şi Pakistan – vor fi folosite în Libia, pentru lovituri aeriene, după ce S.U.A. au predat comanda operaţiunii aliate Comandamentului Întrunit al NATO de la Napoli, pe 4 aprilie.

După cum deja se ştie, rebelii s-au plâns că loviturile aeriene ale NATO, care au urmat de atunci, până în prezent, s-au dovedit, în mare parte ineficiente, nereuşind să stopeze ofensiva trupelor guvernului de la Tripoli.

În luna februarie a.c., invocând catastrofele umanitare din Ruanda şi Bosnia, din anii ’90, McCain a făcut presiuni pentru o intervenţie militară în Libia, cu câteva săptămâni înainte ca la sediul Naţiunilor Unite, Consiliul de Securitate să adopte o rezoluţie ce autoriza operaţiuni militare menite să protejeze populaţia civilă şi să instituie, apoi să menţină, zona de interdicţie aeriană, pentru avioanele de luptă ale guvernului de la Tripoli.

Ulterior, McCain l-a apărat pe preşedinte, când acesta a acţionat cu o minimă consultare a Congresului S.U.A., afirmând că Obama nu putea aştepta dezbaterilor congresmenilor, pentru a recurge la utilizarea forţelor aeriene şi navale americane. Altfel, rebelii din Benghazi ar fi fost deja înfrânţi de forţele colonelului Gaddafi.

Când la Casa Albă s-a luat decizia ca să fie transferată comanda operaţiunilor militare – contra forţelor armate libiene -, de la Pentagon la un comandament aliat, McCain a criticat imediat administraţia Obama.

Fost rival al lui Obama, în cursa prezidenţială din 2008, senatorul John McCain susţine acum necesitatea furnizării de armament, echipament şi tehnică de luptă trupelor rebele.

De altfel, la Washington D.C., se consideră că prin scrisoarea publică semnată de preşedinţii Barack Obama, Nicolas Sarkozy şi premierul David Cameron, S.U.A. şi-au asumat – după Irak şi Afganistan – un al treilea teatru de operaţiuni militare. Unde implicarea americană, pe plan militar este – contrar aparenţelor – considerabilă.

Paradoxul constatat de Associated Press este că unde iniţial Uniunea Africană şi Liga Arabă păreau interesate de o implicare diplomatică, acum practic au devenit inactive, deşi este vorba de o ţară care face parte din arealul asumat de membrii celor două organizaţii regionale.

Reconectarea Uniunii Africane şi a Ligii Arabe, la găsirea unei soluţii rapide de stingere a conflictului din Libia, devine acum nu doar o prioritate a Cartierului General al NATO, ci şi a Departamentului de Stat şi a Pentagonului.

O primă ocazie se iveşte pe 26 aprilie a.c., când prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed AlNahyan va fi primit de preşedintele Barack Obama, la Casa Albă. Consultarea acestuia în chestiunea libiană, ca prim pas pe calea generării unor dialoguri şi cu alţi lideri arabi ar diminua imaginea actuală, conform căreia intervenţia militară în Libia este una pur occidentală.

O altă oportunitate – crede jurnalistul Steve Clemons – ar fi apariţia lui Barack Obama la celebra televiziune Al Jazeera.
La ora actuală fiind o contradicţie între recunoaşterea, de către administraţia americană, prin vocea doamnei Hillary Diane Rodham Clinton, a eficienţei şi ariei de influenţare a acestui post TV şi absenţa dorinţei preşedintelui S.U.A., de a acorda un interviu la
Al Jazeera.

Ar fi, pentru Barack Obama, o şansă mare de a se adresa lumii arabe, in integrum, inclusiv manifestanţilor din statele afectate încă de ample demonstraţii, soldate cu dure confruntări cu forţele de ordine, precum în Siria, Yemen şi Bahrein.

Cele două sugestii, pentru administraţia Obama, demonstrează înţelegerea de către comentatorii realişti, de peste Ocean, a faptului că fără implicarea S.U.A., lumea arabă rămâne la jumătatea distanţei dintre absolutismul desuet şi democraţia dorită de tinerii revoltaţi.

6 comentarii

un crestin 24-04-2011 - 19:52

Alamare, unde esti ? Tare ne lipsesc mesajele tale !

Chiar, ce a cautat John McCain la Benghazi ? Cinstit ar fi fost sa faca o vizita si la Tripoli, sa asculte amandoua partile.
S-a descalificat in fata mea si el si Newt Gingrich.

gogu 24-04-2011 - 21:19

In licurici litrul de benzina a ajuns la 1(un) dolar, iar acum un an era cam 2,5 dolari BARILUL, adica cca. 4 litri. De aia ! Dar degeaba. Ce e scris si pregatit de peste 2 decenii se va intimpla. Amin !

geek-a-contra 24-04-2011 - 22:08

kkmk. pretul benzinei a trecut usor peste nivelul din 2008, adica de dinaintea crizei. cresterea era de asteptat: cresterea pretului petrolului pe plan mondial, revenirea economiei americane, apropierea sezonului turistic. la care trebuie pus si efectul inflatiei in cei 3ani trcuti de atunci.. la 3.5-4 dolari /gallon (nu pe baril….) nu este nimic senzational. in 1998, cind am ajuns in sua, cumparam benzina la 1-1.1 dolari/gal, prin vara lui 2006 dadeam 3.15-3.5/gallon…. da’ nush de ce iti faci tu griji ptr licurici. cit spuneai ca platesti pe litrul de benzina in Ro? si ce salariu spuneai ca ai ca sa cumperi benzina aia?

geek-a-contra 24-04-2011 - 22:11

p.s. prin decembre 2008, cind madam criza isi facea de cap se ajunsese si la 1.6-1.8 dollars/gall. cerere scazuta, preturi pe masura…..

Ciu Huhu 25-04-2011 - 07:31

Geek-a, nu te plictisesti in SUA? Eu am fost doar sapte zile acolo si m-am plictisit!

decebal 26-04-2011 - 09:38

„… democratia dorita de tinerii revoltati”! Asta e tare! Bezmeticii aia vor sa aiba de lucru, vor sa fie si ei vite consumatoare si furajate si vor curve ca in Occident! Adica vor bani! Da, coruptia e foarte mare, nepotismul, etc! CA SI LA NOI – CEI CAPABILI DAR FARA PILE NU AU LOC! II DOARE PE EI IN BASCA (PARDON, SHEMAGH) DE DEMOCRATIE!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult