Acasa InternationalExterne Ce a declarat cancelarul Angela Merkel după discuţiile cu Iohannis (video)

Ce a declarat cancelarul Angela Merkel după discuţiile cu Iohannis (video)

scris de C.P.
14 afisari

 Klaus Iohannis s-a intalnit cu Angela Merkel, intervederea durand o ora. Cancelarul german a declarat, in conferinta de presa care a urmat, ca s-a discutat despre situatia din Ucraina, despre investitii, proiecte europene, intarirea statului de drept. „Vom avea o agenda comuna privind Ucraina”, a spus Merkel.

foto agerpres.ro

foto agerpres.ro

„Am reafirmat necesitatea de a apara cu fermitate valorile europene”, a spus, la randul sau, Klaus Iohannis. Presedintele Romaniei a spus ca in cadrul intalnirii s-a discutat despre spatiul Schengen si ca la ora actuala „contam pe sprijinul Germaniei”. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, joi, la Berlin, intrebata daca se poate lua o decizie pe Schengen anul acesta, in privinta Romaniei, ca nu poate promite, dar a remarcat ultimele rapoarte pozitive MCV pentru tara noastra, subliniind ca vor fi discutati pasii urmatori in acest sens.

Intrebata, in cadrul conferintei de presa comune sustinuta cu presedintele Klaus Iohannis, daca considera ca o decizie privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen poate fi luata pana la sfarsitul acestui an, tinand cont si de rezultatele pozitive inregistrate in ultimul raport MCV, cancelarul Angela Merkel a declarat: “Ultimele rapoarte au fost pozitive si consideram ca reformele vor fi implementate in continuare cu consecventa si vom discuta despre pasii urmatori. Nu pot sa promit acum”. Cancelarul federal a mai precizat ca intelege faptul ca Romania asteapta un raspuns pe acest subiect.

„Am conchis ca toate eforturile trebuie depuse pentru gasirea unei solutii pentru incheierea conflictului din Ucraina”, a spus Klaus Iohannis. „O discutie foarte buna, foarte constructiva”, a conchis presedintele.

Cei doi lideri politici au raspuns apoi la intrebarile presei.

Speram ca Rusia nu va face in Mldova ce s-a intamplat in Ucraina. Sper ca suntem in situatia in care sa putem implementa in Ucraina masurile acordului de la Minsk. In Moldova lucrurile nu stau asa cum am dori”, a spus Merkel.

Klaus Iohannis a confirmat ca a insistat pentru continuarea tratativelor pentru rezolvarea situatiei din Transnistria.

„Romania se gaseste intr-o situatie strategica speciala, nu trebuie sa ne uitam doar la tarile baltice si la Polonia, ci si la Romania”, a spus Angela Merkel.

„Problema migratiei saraciei s-a amestecat, din nefericire, de prea multe ori, cu cea a liberei circulatii a fortei de munca”, a declarat Iohannis. „Cand e vorba de Romania, se vede mai putin migratia fortei de munca calificata si foarte calificata care pleaca din Romania si vede in Germania. Pentru Romania, aceste persoane sunt o pierdere. Acest fenomen se numeste braindrain si cautam o contracarare.”

„In ce priveste Moldova, s-a semnat de asociere care e in curs de ratificare in Germania. Va primi un ajutor substantial din partea UE”, a spus Angela Merkel. „Odata cu criza din Ucraina, atentia noastra pentru Moldova a crescut. Sanctiunile Rusiei impotriva Moldovei din august au dus la ajutorul Romaniei”.

„Interesul Ungariei privind minoritatile maghiare din alte tari e neobisnuit de mare. Nu ne simtim amenintati. Minoritatea maghiara are reprezentanti politici in Romania, acestia sunt partenerii nostri de discutie, in Romania nu exista o problema a minoritatii maghiare” a precizat Klaus Iohannis.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult