Ce a discutat Băsescu cu Gurbangulî Berdâmuhamedov | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Ce a discutat Băsescu cu Gurbangulî Berdâmuhamedov

Ce a discutat Băsescu cu Gurbangulî Berdâmuhamedov

scris de A.H.
7 afisari

Traian Băsescu a declarat, joi, la Aşgabat, că a discutat cu omologul său turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov, despre facilitarea obţinerii vizelor pentru românii care merg în Turkmenistan în scop de afaceri.

Am discutat despre posibilităţile de facilitare a obţinerii vizelor de intrare a agenţilor economici români care călătoresc în Turkmenistan în scop de afaceri. Am convenit că acest subiect poate fi discutat cu ocazia consultărilor pe linie consulară prevăzute de Planul de acţiune pe linie MAE în perioada 2013 – 2014‘, a afirmat Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă comună cu omologul turkmen, citata de Agerpres.

El a menţionat că România doreşte deschiderea unui lectorat de limbă română la Aşgabat. ‘Intenţia noastră este legată de faptul că putem mări mult mai uşor numărul de tineri care lucrează în România dacă ei vin deja pregătiţi în ceea ce priveşte cunoaşterea de bază a limbii române‘, a spus Traian Băsescu.

”Am reiterat importanţa deosebită pe care România o acordă dezvoltării coridorului sudic. Şi, în acest sens, considerăm că proiectul Nabucco armonizează perfect obiectivele strategiei energetice pe termen lung. În acest context, am apreciat, încă o dată, disponibilitatea Turkmenistanului de a se angaja ca furnizor de gaze naturale pentru piaţa europeană. În acelaşi timp, înţelegem perfect că Turkmenistanul are nevoie de certitudini legate de cantităţile ce pot fi furnizate pe piaţa UE”, a spus Băsescu, într-o declaraţie comună cu omologul turkmen.
De asemenea, preşedintele Băsescu a salutat participarea Turkmenistanului, în ultimii ani, la dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi a proiectelor de diversificare a alimentării cu energie a Europei.

La rândul său, Gurbangulî Berdâmuhamedov s-a declarat recunoscător pentru că România susţine iniţiativele ţării sale referitoare la sectorul energetic. ‘Am subliniat că Turkmenistan este recunoscător pentru faptul că iniţiativele sale la nivel internaţional, în privinţa sectorului energetic, sunt susţinute de România. Una dinte dorinţele noastre este să asigurăm stabilitatea şi traficul sigur de petrol şi gaze’, a spus preşedintele turkmen.

Preşedintele Traian Băsescu efectuează, joi şi vineri, o vizită oficială în Turkmenistan, la invitaţia omologului său turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult