Acasa InternationalExterne Ce face Barack Obama în Cuba (video)

Ce face Barack Obama în Cuba (video)

scris de G. D.
26 afisari

Preşedintele american Barack Obama a sosit în Cuba duminică, devenind primul şef de stat american în funcţie care vizitează această ţară în ultimii aproape 90 de ani, relatează The New York Times (NYT) online.
obama vizita cubaAir Force One a aterizat la Havana la ora locală 16.18 (22.18, ora României), potrivit DPA.

Ţinând o umbrelă în mână, în această după-amiază ploioasă, preşedintele a fost întâmpinat, în timp ce cobora zâmbind din avion – împreună cu Prima Doamnă Michelle Obama şi cele două fiice Sasha şi Malia – de către oficiali cubanezi de rang, înclusiv de ministrul de Externe Bruno Rodríguez Parrilla şi de ambasadorul american la Havana Jeffrey DeLaurentis.
„Que bolá Cuba? (Ce mai faceţi?) Tocmai am aterizat aici şi abia aştept să mă întâlnesc şi să primesc veşti direct de la poporul cubanez”, a scris preşedintele america într-un mesaj postat pe Twitter imediat ce a sosit la Havana, potrivit The Guardian.

Această vizită – rezultatul unei schimbări de politică uluitoare, în urmă cu 15 luni – este menită să strângă relaţiile dintre cei doi vechi inamici şi „să exorcize una dintre ultimele fantome ale Războiului Rece”, comentează NYT.
Obama se bucură de o mare susţinere faţă de eforturile sale de a-i aduce cei doi vechi înamici împreună, atât în rândul poporului cubanez, care-l consideră pe şeful statului american drept o personalitate a transformării, cât şi în Statele Unite, unde interesul faţă de Cuba este tot mai puternic, adaugă ziarul american.
Preşedintele, însoţit de Prima Doamnă Michelle Obama, fiicele lor Sasha şi Malia şi soacra sa Marian Robinson, începe această vizită ca turist. În ciuda ploii a a străbătut străzile din vechea Havană, alcamat de locuitori.
Agenda vizitei – care reflectă contradicţiile ce pot complica relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba – include între altele o întâlnire, luni, cu Raul Castro, la Palatul Revoluţiei, sediul Guvernului comunist, şi o întâlnire, marţi, cu un grup de disidenţi, foste victime ale reprimării regimului.

Obama este însoţit de o amplă delegaţie de membri ai Congresului din ambele partide care-i susţin îndemnul de ridicare a embargoului impus Cubei – ce se profilează în continuare ca un obstacol în calea apropierii dorite de preşedinte.

Din delegaţie fac parte, de asemenea, zeci de oameni de afaceri americani, în căutare de oportunităţi pe această insulă.

O ploaie a început duminică, la ora locală 16.00 (22.00, ora României), iar străzile Havanei păreau ciudat de pustii. Doar câteva maşini circulau pe arterele principale. În vechea Havană şi în apropierea sediului Ambasadei Statelor Unite, pe bulevardul Malecón, către Golful Havana, doar turiştii păreau interesaţi de o plimbare.
Obama efectueză, după sosire, o vizită la sediul ambasadei unde, în august, steagul american a fost ridicat pentru prima dată după ce Dwight D. Eisenhower, preşedintele de la acea vreme, a întrerupt relaţiile diplomatice cu insula comunistă, în 1961.
De asemenea, preşedintele american se întâlneşte şi cu cardinalul Jaime Ortega, care a jucat un rol central în negocierile secrete ce au condus la apropierea iniţială, în 2014. Cardinalul a efectuat o vizită clandestină la Casa Albă, ca interlocutor din partea Papei Francisc, în vederea impulsionării unui acord între Obama şi Castro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult