Acasa InternationalExterne Ce a făcut liderul cubanez Raul Castro la Moscova

Ce a făcut liderul cubanez Raul Castro la Moscova

scris de M.A.
2 afisari

Raul Castro, ”numărul unu” cubanez, a început miercuri la Moscova convorbiri cu lideri ruşi, în cursul unei vizite al cărei obiectiv este dezvoltarea îndeosebi a relaţiilor economice şi comerciale între cele două ţări, potrivit agenţiilor ruse de presă, citate de AFP.

Raul Castro in vizita la Moscova

După ce s-a întâlnit cu secretarul Consiliului securităţii ruse, Nikolai Patruşev, şi cu premierul Dmitri Medvedev, Castro urmează să aibă convorbiri cu preşedintele rus, Vladimir Putin. În cursul convorbirilor de la Kremlin, ”o atenţie deosebită va fi acordată unor proiecte din domeniul transporturilor, spaţiului, telecomunicaţiilor şi cel farmaceutic”, a declarat consilierul lui Putin pe probleme internaţionale, Iuri Uşakov, citat de RIA Novosti.

”Obiectivul prioritar în prezent este creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale, al căror volum nu corespunde potenţialului relaţiilor ruso-cubaneze”, a adăugat Uşakov, citat de Interfax. Schimburile comerciale dintre Rusia şi Cuba au atins 224 milioane de dolari /182 milioane de euro/ în 2011, potrivit lui Uşakov.

Liderul cubanez şi-a încheiat în Rusia un turneu care a inclus Vietnam şi China, unde a semnat mai multe acorduri. Cuba şi Rusia şi-au întărit în mod considerabil legăturile în ultimii ani, după o perioadă îndelungată de vid, de la căderea regimului sovietic în 1991, în relaţiile dintre cele două ţări care erau aliaţi în timpul Războiului rece.

În 2008, preşedintele rus din acea vreme, Dmitri Medvedev, a fost în vizită la Havana, unde a declarat că Moscova ”revine în America Latină şi îndeosebi în Cuba”. Un an mai târziu, Raul Castro a întreprins o vizită la Moscova. Cuba şi Rusia au semnat în 2009 un acord care-i permite societăţii ruse de stat Zaroubejneft să prospecteze şi să exploateze petrol pe mare şi pe uscat în Cuba, fiind primul acord de acest tip de la prăbuşirea URSS.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult