Acasa InternationalExterne Ce-i lipseşte chelului: interzicerea însemnelor religioase

Ce-i lipseşte chelului: interzicerea însemnelor religioase

scris de Adrian Pătruscă
1 afisari

Două femei cu faţa acoperită au fost interpelate de poliţie în timpul unui protest faţă de legea care interzice însemnele religioase în public în Franţa.

Interdicţia însemnelor religioase în public“Nu a fost vorba de aplicarea legii de interzicere a însemnelor religioase, ci de o manifestaţie  fără autorizaţie”, a explicat intervenţia agenţilor Alexis Marsan, comisar de ordine publică, citat de Le Figaro.

Potrivit comisarului, două femei cu faţa acoperită de niqab (vălul islamic, una cu costum tradiţional dar fără a avea faţa acoperită şi un agitator care a chemat la mitingul de protest din faţa Catedralei Notre Dame au fost interpelaţi.

“Am fi vrut să ni se facă proces verbal pentru portul vălului”, a declarat Raşid Nekkaz, care face parte dintr-o asociaţie pentru drepturile musulmanilor.

Cele patru persoane au fost conduse la comisariat.

Luni 11 aprilie, în Franţa a intrat în vigoare controversata lege care interzice portul însemnelor religioase în public. Aceasta se adaugă mai vechiului act normativ privind însemnele religioase în şcoli, care datează din 2004.

Acesta interzice expres:

–         vălul în toate formele sale (hidjab, tchador, khimâr)

–         kippa (tichia evreiască)

–         crucile creştine (catolice, ortodoxe) mari (cine stabileşte mărimea legală?!?! – n.r.)

–         turbanul (dastaar, cu care musulmanii siks îşi acoperă capul)

–         bandana, dacă e revendicată ca semn religios (!?) şi acoperă capul

Pe cine priveşte legea

Subiecte ale legii sunt toţi elevii şcolilor publice, chiar majori, tot personalul didactic, dar şi părinţii care îi însoţesc pe copii.

Unde se aplică interdicţiile

Şcoli, colegii şi licee publice şi anexele lor unde se desfăşoară activităţi şcolare (de exemplu, sălile de sport).

Legea se aplică în Franţa şi în colonii, mai puţin Polinezia.

Sancţiuni

Pot merge până la exmatriculare, dacă elevul persistă în refuzul de a-şi scoate semnul religios, chiar şi după “o discuţie prelungită cu directorul instituţiei”.

Noua lege intrată în vigoare pe 11 aprilie depăşeşte spaţiul de învăţământ şi se extinde în tot spaţiul public.

Ce este interzis

Tot ce acoperă faţa:

–         niqab (vălul islamic)

–         burqa (veşmântul tradiţional islamic, care lasă descoperite doar mâinile)

–         cagulele

–         măştile

Excepţii fac competiţiile sportive, sărbătorile sau manifestările artistice sau tradiţionale, în special procesiunile religioase.

Pe cine afectează legea

Pe toată lumea, inclusiv turiştii musulmani.

Unde se aplică interdicţia

În spaţiul public: stradă, transport în comun (nu şi în maşinile particulare, dacă vălul nu afectează condusul!!!), plaje, parcuri, magazine, cafenele şi restaurante, bănci, gări, aeroporturi, administraţie, primării, tribunale, prefecturi, spitale, muzee, biblioteci.

Circulara de aplicare a legii cere forţelor de ordine o anumită supleţe în vecinătatea locaşurilor de cult.

Sancţiuni

Un stagiu de muncă în folosul comunităţii şi/sau o amendă maximală de 150 de euro.

În Franţa trăiesc astăzi între patru şi şase milioane de musulmani.

O lege greu de aplicat şi care irită

Secretarul general adjunct al sindicatului comisarilor de poliţie, Manuel Roux, a declarat pentru France Inter că această lege va fi “infinit de greu de aplicat” şi “infinit de puţin aplicată”. “Se va aprecia o dată în plus că poliţiştii sunt de vină.”

Liderul sindical a amintit că “simpla intervenţie a poliţiei, deseori, este suficientă pentru a aprinde spiritele. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc ce se va întâmpla când o femeia cu faţa acoperită va fi interpelată, când se află în mijlocul unui grup de bărbaţi, care sunt foarte mândri, de poliţişti care au făcut primul pas şi nu vor putea să dea înapoi”.

Reacţii internaţionale

Această legislaţie restrictivă intră în vigoare în Franţa în momentul în care islamul şi laicitatea au devenit teme majore de dezbatere politice, cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale din 2012, şi pe fondul ascensiunii spectaculoase a Frontului Naţional condus de Marine Le Pen.

Decizia este contestată chiar şi dincolo de graniţele Franţei. Fraţii Musulmani din Iordania au denunţat luni interdicţiile, apreciindu-le drept “amorsarea unei bătălii periculoase”. Liderul Frăţiei, Haman Said a estimat că legea este “contrară principiilor drepturilor omului cu care se laudă Franţa. “Pentru noi, această decizie aduce atingere Islamului şi tuturor musulmanilor din lume”, a spus Said. Interdicţia de a purta vălul “este violarea unui drept elementar (…) Dacă femeilor le este permis să se dezbrace pe plajă, ar trebui să li se permită şi să se acopere cu niqabul.”

1 comentariu

Viorica Ianc 12-04-2011 - 06:54

Sarko este chel ?
Si totusi Franta are dreptate cu valul musulman.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult