Acasa InternationalExterne CE: Parlamentul împiedică cercetarea corupţilor

CE: Parlamentul împiedică cercetarea corupţilor

scris de A.H.
1 afisari

Comisia Europeană (CE) vrea să vadă procesele de mare corupţie judecate mai repede, iar pe parlamentari că lasă justiţia să îşi facă treaba în cazul politicienilor acuzaţi de corupţie, se arată în Raportul intermediar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie. În document se spune clar: „Parlamentul a împiedicat investigaţiile cu privire la acuzaţiile de corupţie”. Referirea este la cazurile Monica Iacob Ridzi şi Dan Păsat, fară a-i nominaliza. DNA primeşte laude, iar provocarea cea mai importantă va fi punerea în practică a noilor Coduri juridice.

vot in Parlament„Cauzele majore de corupţie la nivel înalt au avut o evoluţie foarte lentă în instanţa de judecată şi Parlamentul a decis reduceri bugetare semnificative în ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, în contextul constrângerilor bugetare generale. De asemenea, Parlamentul a împiedicat investigaţiile cu privire la acuzaţiile de corupţie aduse unui fost ministru şi a votat împotriva percheziţionării unui computer şi a unei arestări dispuse de procuratură, în contextul altor două investigaţii aflate în desfăşurare cu privire la cazuri de corupţie la nivel înalt”, se arată în Raportul intermediar.

Provocarea aplicării noilor Coduri

„Pentru consolidarea dinamismului reformei, care a fost revigorată în ultimele luni, raportul sugerează că România ar trebui să se concentreze pe o pregătire temeinică în vederea punerii în aplicare a noului cadru legislativ în dreptul civil şi penal. Intrarea în funcţiune a noului Consiliu Superior al Magistraturii reprezintă o oportunitate semnificativă pentru o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori politici şi judiciari în acest domeniu”, au subliniat autorii documentului.

În Raport se menţionează: „În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a continuat să obţină rezultate convingătoare în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, s-a observat o creştere a numărului de condamnări nedefinitive şi de sentinţe disuasive şi a fost lansată o evaluare independentă a impactului ultimelor două strategii anticorupţie”.

Ce s-a făcut

„În domeniul reformei judiciare, România a luat mai multe măsuri importante pentru a spori celeritatea actului de justiţie, prin adoptarea şi punerea în aplicare a „legii micii reforme” (o lege procedurală menită să accelereze soluţionarea cauzelor) şi prin modificarea legii privind Curtea Constituţională. România a continuat, de asemenea, pregătirile pentru punerea în aplicare a unui cadru legislativ nou în dreptul civil şi penal. De asemenea, în aceeaşi perioadă, România a pregătit propuneri de închidere a instanţe şi Parchetelor neviabile şi de realocare a personalului din aceste instituţii. În plus, România a pregătit propuneri pentru a consolida recrutarea şi formarea iniţială a magistraţilor. Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de probleme juridice, determinând Curtea Constituţională să anuleze alegerea a patru membri ai Consiliului”, mai scrie în document.

Ce se recomandă

„Până la următoarea evaluare de către Comisie, în vara anului 2011, raportul recomandă României, de asemenea, să se concentreze pe lansarea unei evaluări independente a sistemului judiciar, pe reforma sistemului disciplinar privind magistraţii şi pe măsurile de natură să sporească celeritatea actului de justiţie în cazurile de corupţie la nivel înalt şi să consolideze politica de ansamblu în lupta împotriva corupţiei”, se afirmă în Raport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult