Acasa InternationalExterne Ce planuri are Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe, pentru perioada următoare

Ce planuri are Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe, pentru perioada următoare

scris de C.P.
110 Afisari

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat marți că prima vizită în calitatea de șef al diplomației române va fi la Chișinău de 1 decembrie, după care va merge la Bruxelles la reuniunea miniștrilor de Externe din țările membre ale NATO.

Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe

Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe

„Intenționez ca prima vizită în noua mea calitate de ministru să o fac la Chișinău, pe 1 decembrie, de Ziua Națională, și imediat după alegerile din 30 noiembrie. (…) Am avut deja o discuție telefonică cu dna Natalia Gherman, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova — a fost primul meu contact diplomatic cu un alt omolog — și am analizat împreună situația din regiune și din Republica Moldova”, a afirmat Aurescu într-o declarație de presă la sediul MAE.

În acest context, ministrul a apreciat că alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova pe 30 noiembrie reprezintă un moment istoric, dar și „o problemă de securitate națională” pentru România.

„Alegerile din Republica Moldova din 30 noiembrie reprezintă un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie să marcheze, sperăm noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al Republicii Moldova și continuarea reformelor democratice. În caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar și de către UE, inclusiv eforturile foarte intense ale României în această direcție strategică, vor fi în zadar. De aceea, acest moment este, pentru România, aflată la frontiera externă a UE și a NATO, o problemă de securitate națională”, a explicat șeful diplomației române.

Aurescu a adăugat că și situația din Ucraina „continuă să fie dificilă și să se deterioreze în regiunile din estul țării”.

„Vom continua să sprijinim eforturile Kievului de reformă profundă a Ucrainei, împreună cu celelalte state membre UE, precum și implementarea deciziilor luate la summit-ul NATO, care au fost generate de situația din Ucraina. Astfel, deciziile summit-ului trebuie implementate — și mă refer la măsurile de reasigurare care trebuie consolidate și extinse din punct de vedere temporal, respectiv măsurile de adaptare, care au fost prevăzute de Planul de acțiune pentru creșterea capacității de reacție a Alianței — Readiness Action Plan: Forța de Reacție Rapidă — și stabilirea prezenței structurilor NATO de Comandă și control pe teritoriile statelor din flancul estic, inclusiv în România”, a mai spus Aurescu.

Acesta a adăugat că a doua sa vizită oficială va avea loc la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de externe NATO din 2 decembrie iar în zilele de 4 și 5 decembrie se va afla la Basel, în Elveția, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale OSCE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS