Acasa InternationalExterne Ce pregateste Ucraina pentru Romania?

Ce pregateste Ucraina pentru Romania?

scris de Ziua Veche
0 afisari

Votul ucrainean din 7 februarie nu va aduce nimic bun Romaniei. Alegerile din 17 ianuarie au lasat in cursa pentru presedintia Ucrainei pe Viktor Ianukovici si Iulia Timosenko. Amandoi favoriti ai Moscovei: Ianukovici al presedintelui Medvedev, Timosenko a premierului Putin.

 

Indiferent cine va castiga – Ianukovici sau Timosenko – nici unul dintre ei nu are in plan o intensificare a relatiilor cu Uniunea Europeana si implicit o imbunatatire a relatiilor cu Romania. In plus mai exista si o surpriza neplacuta pentru Romania.

Iesirea din scena a lui Viktor Iuscenko semnaleaza retragerea SUA din politica Europei de est. Sustinerea pentru Iuscenko s-a evaporat imediat dupa vizita lui Barack Obama la Moscova. Iar Kremlinul – spre deosebire de anul 2004 – a pariat de data aceasta pe doi cai: Timosenko si Ianukovici. La o prima vedere cei doi ar avea pareri diferite – insa in esenta nici unul dintre ei nu mai vrea sa implice Ucraina in vreun proiect perceput la Moscova ca fiind agresiv. Santajul energetic din ultimii ani si stoarcerea resurselor financiare ale Ucrainei prin plati de jumatate de miliard de dolari lunar au dat de inteles cat se poate de clar ca stapanul are sediul la Kremlin. La fel, suspendarea transelor FMI din luna decembrie au adus Ucraina in pragul colapsului economic.

 

Tighipko – surpriza neplacuta

 

Matrioska de la Kiev ascunde un personaj suparat pe Romania. Este vorba de Serghei Tighipko, fost guvernator al Bancii Nationale a Ucrainei si fostul conducator al campaniei electorale a lui Viktor Ianukovici din anul 2004. Retras in ultimii ani in lumea bancilor private, Tighipko a intrat tarziu in cursa electorala de la Kiev, fiind cotat in august anul trecut cu doar 1,4% din voturi. A reusit sa obtina pe 17 ianuarie un surprinzator procent de 13% – inzecindu-si practic numarul de aderenti in urma unei campanii electorale agresive, bazata pe exacerbarea nationalismului ucrainean si pe propunerea unei impacari cu maica Rusie. In varsta de 49 de ani, Tighipko s-a nascut in satul Draganesti din Basarabia – si nu a uitat acest lucru. Pe intreg parcursul campaniei sale electorale a subliniat pericolul reprezentat de Romania si tendintele “expansioniste” de la Bucuresti. Tighipko a fluturat permanent “pericolul” crearii “Romaniei Mari” prin unirea cu Basarabia, dar si cu Bucovina de nord si Basarabia de sud, aflate in componenta Ucrainei. Tighipko este in prezent curtat de ambii candidati la presedintie care doresc sa primeasca voturile sale oferindu-i postul de premier, relateaza Reuters. Fostul bancher a primit deja in acest sens o oferta din partea Iuliei Timosenko. Raspunsul sau public a venit prin intermediul BBC Ucraina, unde Tighipko a declarat ca este gata sa preia conducerea guvernului de la Kiev de la oricare dintre castigatorul alegerilor. Timosenko a obtinut pe 17 ianuarie 25 de procente, iar Ianukovici 35 – astfel ca amandoi ar avea nevoie de cele 13 procente ale lui Tighipko. In plus, configuratia actuala a Parlamentului de la Kiev nu permite formarea unui nou guvern fara Tighipko si aliatii sai politici.

 

Suparat pe Romania

 

Tighipko s-a pronuntat dur impotriva acordarii cetateniei romane etnicilor romani din afara granitelor tarii – in ciuda faptului ca Ucraina acorda cetatenie in masa pentru etnicii ucraineni din Republica Moldova si Transnistria. Pe 3 decembrie, Tighipko declara ca “realizarea proiectului Romania Mare reprezinta o amenintare directa la adresa Ucrainei, iar ucrainenii au obligatia sa se opuna”. “Conservarea Republicii Moldova ca stat independent este in interesul strategic al Ucrainei. Nimeni nu este interesat de aceasta mai mult decat noi. Chiar si la Moscova exista doritori de a imparti teritoriului Republicii Moldova, care ar da malul drept romanilor pentru ca Rusia sa-si poata institui protectoratul asupra Transnistriei. Pentru Ucraina aceasta ar fi o catastrofa”, mai spunea Tighipko. Actualul candidat la functia de premier al Ucrainei nu s-a sfiit in timpul campaniei electorale sa-l atace pe Ianukovici care a incheiat o alianta electorala cu romanii din nordul Bucovinei promitandu-le oficializarea limbii romane in administratie. Tighipko a apreciat ca o astfel de alianta reprezinta “comert cu integritatea teritoriala a Ucrainei”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult