Acasa InternationalExterne CE propune deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

CE propune deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

scris de M.A.
15 afisari

Comisia Europeană propune deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova.

CE propune deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

CE propune deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti

Acţiunea ar trebui să aibă loc înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova și a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA), ca o măsură pentru a compensa dificultățile cu care R. Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre piețele sale tradiționale, informează un comunicat dat publicității miercuri la Bruxelles, transmite Agerpres.

Deși CE nu face referire la cazuri concrete în comunicatul său, ‘dificultățile pe unele din piețele sale tradiționale’ se referă la decizia Rusiei din 10 septembrie de a interzice importurile de băuturi alcoolice din R. Moldova, în contextul apropierii acestui stat de UE.

‘Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței UE pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității’, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, citat în comunicat.

În iunie 2013, UE și Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede și crearea unei Zone de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a R. Moldova în UE. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA, urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.

CE va propune Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA. Executivul comunitar cere Consiliului și Parlamentului European să facă tot posibilul pentru o adoptare rapidă a acestei modificări, se mai menționează în comunicatul citat.

1 comentariu

IngerAlbastru 27-09-2013 - 11:01

Bine face! Nu toata lumea pofteste la vinuri acre sau foarte aromate din vestul europei, aromele din est parca sint mai slabe si e mai placut de baut vinul.
Mie nu-mi place vinul rosu sub nici o forma, carbernet sau din astea vinuri groase prin care nu se vede in pahar. E bine ca lumea sa aibe mai multe sortimente din ce alege si nu numai la vinuri ar trebui sa fie asa, ci la toate alimentele!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS