Acasa InternationalExterne CE: România, pasibilă de amendă

CE: România, pasibilă de amendă

scris de A.B.
5 afisari

România are termen până pe 26 aprilie să răspundă unui aviz trimis la sfârşitul lunii martie de Comisia Europeană în legătură cu netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei privind reţinerea datelor. În caz contrar, România riscă sancţiuni din partea Curţii de Justiţie a UE.

comisia europeanPlenul Camerei Deputaţilor a votat marţi retrimiterea la Comisia Juridică a legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet. La solicitarea deputatului UDMR, Marton Arpad, proiectul de lege a fost retrimis la comisie pentru un raport suplimentar.

„Am solicitat retrimiterea la comisie pentru că în proiectul care a rezultat de la comisie au apărut elemente noi faţă de proiectul depus de guvern. Aceste amendamente ale comisiei modifică însuşi Codul de procedură penală în vigoare ca şi pe cel pe care dorim să-l adoptăm. Este vorba despre modalitatea, cum şi cine, poate avea acces la informaţiile stocate. Conform reglementărilor Constituţiei şi legilor în vigoare, la noi acest lucru se poate realiza cu acordul judecătorului sau în altă circumstanţă a procurorului, iar proiectul comisiei nu prevede acest lucru”, a declarat pentru Agerpres Marton Arpad.

CE a trimis României la 27 octombrie anul trecut un aviz motivat (a doua etapă a procedurii de infringement), solicitându-i ca în termen de două luni să ia măsuri în vederea asigurării conformităţii depline cu normele UE în domeniul reţinerii datelor, prin transpunerea directivei în legislaţia naţională.

„Totuşi, autorităţile române nu au transmis nicio informaţie privind data când transpunerea noii legislaţii va intra în vigoare”, a precizat biroul de presă al comisarului Malmstrom.

„La 22 martie (2012), Comisia a trimis României un aviz motivat suplimentar motivat în legătură cu directiva privind reţinerea datelor, cerându-i să acţioneze pentru a asigura pe deplin conformitatea cu Directiva privind reţinerea datelor şi atenţionând-o în mod oficial că ar putea fi aplicate amenzi”, se arată în răspunsul Bruxellesului.

De asemenea, Comisia spune că avizul motivat suplimentar trimis la 22 martie face referire în mod explicit la posibilitatea impunerii de sancţiuni împotriva României de către Curtea de Justiţie dacă această ţară nu transpune directiva, în legislaţia naţională şi dacă următorul pas al procedurilor de infringement – trimiterea la Curte – va fi aprobat. România a primit termen până la 26 aprilie să răspundă avizului motivat suplimentar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult