Acasa InternationalExterne Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima

Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima

scris de Laurentiu Banches
63 Afisari

Marți, 23 septembrie, ȋn cadrul summitului privind schimbǎrile climatice liderii mondiali s-au angajat să își intensifice eforturile prin care să facă față încălzirii planetei.

Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima (foto: mountholyokenews.org)

Ce s-a discutat la summitul ONU privind clima (foto: mountholyokenews.org)

Ȋn ceea ce privește rezultatele, pȃnǎ ȋn prezent se poate spune cǎ acestea sunt modeste. La Fondul Verde al ONU s-au strâns deocamdată doar 2,3 miliarde de dolari, dintre care un miliard promiși marți de Franța, a declarat la încheierea reuniunii secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon. Suma este departe de obiectivul propus, de 10 miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an, pentru a ajunge la 100 de miliarde pe an din 2020. Înaltul oficial ONU a mai anunțat că băncile private s-au angajat să emită obligații verzi în valoare de 20 de miliarde de dolari și că asiguratorii intenționează să își „dubleze investițiile verzi” până în 2015, ajungând la 82 de milioane de dolari.

Cu aceastǎ ocazie, Barack Obama, a făcut apel, la încheierea unui acord „ambițios” la conferința de la Paris de la sfârșitul lui 2015, promițând că SUA își vor asuma partea lor de contribuție la combaterea ‘amenințării urgente și crescânde a schimbării climei’. La rândul său, președintele francez, Francois Hollande, a afirmat că Franța va contribui cu un miliard de dolari la Fondul Verde, creat în 2009 pentru a susține țările în dezvoltare în eforturile de a face față schimbărilor climatice. Germania anunțase din iulie o contribuție de un miliard de dolari.

Vice-premierul chinez Zhang Gaoli a declarat că țara lui, unul din cei mai mari poluatori, alături de India și SUA „va colabora cu alte state pentru edificarea unui viitor mai bun”. Conform Agerpres, Gaoli a reafirmat însă că țările industrializate trebuie să își „respecte obligația de a susține din punct de vedere financiar și prin tehnologie țările în curs de dezvoltare”. China și India au trimis la summit-ul de la New York reprezentanți de rang mai mic, ceea ce a aruncat o umbră asupra reuniunii excepționale prin numărul și diversitatea participanților — 120 de șefi de stat sau guvern, peste 200 de companii și numeroase ONG-uri.

Greenpeace a anunțat cǎ regretă faptul că „administrația Obama continuă să permită industriei să prospecteze și să exploateze cărbune, petrol și gaze pe domeniul public”. Potrivit unui sondaj realizat de Chicago Council for Global Affairs și publicat marți, jumătate dintre americanii intervievați apreciază că guvernul nu face destule eforturi vis-a-vis de schimbările climatice.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, care le-a cerut participanților la deschiderea summitului să „dea dovadă de leadership”, a primit sprijinul actorului Leonardo DiCaprio, care a urcat la tribună și a spus că „aerul curat și o climă în care să se poată trăi fac parte din drepturile inalienabile ale omului” și că investiția în energiile regenerabile este „o bună politică economică’. DiCaprio, numit de ONU mesager al păcii pentru climă, le-a recomandat șefilor de stat sau guvern „să răspundă celei mai mari provocări a omenirii cu curaj și onestitate”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS