Acasa InternationalExterne Ce scrie presa lumii despre revoltele din Londra

Ce scrie presa lumii despre revoltele din Londra

scris de D.P.
28 afisari

De la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe cartiere din capitala britanică, în special Tottenham din nord, sunt zguduite de revolte soldate cu zeci de răniţi, în principal poliţişti. Manifestaţiile, cu numeroase clădiri şi maşini arse sau magazine devastate, sunt cele mai violente din Marea Britanie de mai mulţi ani.

Londra în flăcări. A treia noapte de haos

Criza economică, populaţia pauperizată, dezorganizarea poliţiei – cauzele revoltelor de la Londra par a fi multiple, scrie Liberation.

Scânteia declanşării violenţelor a fost un marş paşnic de protest după moartea unui tânăr de 29 de ani, tată şi cap de familie, ucis de forţele de ordine în timpul unei descinderi în cadrul comunităţii de culoare. Dar cauzele par a fi multiple şi pot reflecta disconfortul unei părţi a populaţiei londoneze. BBC, citat de Agerpres, se întreabă: ‘A fost noaptea de sâmbătă o orgie de violenţă oarbă sau strigătul de furie al unei părţi marginalizate a societăţii?’ Şi subliniază că o ‘analiză la cald este un joc periculos’,.

Istoric, Tottenham este unul din locurile cele mai defavorizate şi multietnice din nordul Londrei, cu o puternică populaţie de origine caraibiană. Sudul acestui cartier, potrivit unui studiu al University College of London, este cel mai mixt din Marea Britanie – şi probabil din Europa – cu 113 grupuri etnice diferite.

Din cauza ratei mai ridicate a şomajului decât în restul oraşului, tensiunile sociale pot fi puternice. În anii 80, Tottenham, dar şi Brixton au cunoscut deja fenomenul. La 10 aprilie 1981, confruntări, uneori menţionate drept revolte rasiale, au izbucnit în Brixton în timpul unei vaste operaţiuni a poliţiei destinată să lupte contra criminalităţii şi percepută ca discriminatorie de anumiţi membri ai comunităţii de culoare provenită din Caraibe. La 6 octombrie 1985, revolte care au rămas cunoscute sub numele de «Broadwater Farm riots» (Broadwater Farm – zonă din Tottenham) au izbucnit în cartier, după ce o femeie de culoare de 49 de ani a decedat în urma unei crize cardiace în timpul unei percheziţii a poliţiei la domiciliul său.

Pentru a califica violenţele din acest weekend, Digital journal vorbeşte astfel despre ‘fantomele de pe Broadwater». Un profesor din cartier, citat de The Independent, crede că nimic nu s-a schimbat în 25 de ani.

Potrivit New York Times, populaţia de origine caraibiană se consideră hărţuită de poliţie în ultimul timp.

Citaţi de Guardian, mai mulţi participanţi la manifestaţie afirmă că au avertizat că aceasta ar putea degenera, dacă poliţia nu acceptă să dialogheze cu familia victimei. Pe de altă parte, recentele scandaluri care au implicat Scotland Yard, mai ales cel privind ascultările telefonice de la The News of the World, îi afectează legitimitatea şi eficacitatea. Şeful poliţiei metropolitane Sir Paul Stephenson şi principalul său adjunct au trebuit să demisioneze.

Potrivit corespondentului Le Monde la Londra, ‘decapitat la vârf, Met (poliţia metropolitană din Londra), cea mai importantă forţă de poliţie din regat, a trebuit să apeleze la întăriri venite din districtele vecine din cauza vidului de putere şi a unei programări greşite a concediilor’.

2 comentarii

Ereticul 10-08-2011 - 09:54

Solutia necesara la Londra si la Paris e simpla: albiti tarile. Asa cum un caine nascut in grajd e tot caine si nu vaca sau cal, la fel de simplu se poate revoca cetatenia „europenilor” de culoare, pasul doi fiind trimiterea lor in tarile de origine.

oblio 10-08-2011 - 14:40

A venit timpul ca marile puteri coloniale sa plateasca preertul coloniozarii. Coomonwealth-ul este o ingamfare a unei foste puteri colonioale care incearca sa mai fure legal ceea ce se poate fura din fostele colonii, dar pentru asta plateste pretul acordarii cetateniei unor oameni care nu au nici o legatura cu britanii. Pe de alta parte, saracii englezi cu morga lor aristocratica stramba din nas, dar nu pot spune nimic, pentru ca ei am impus altora principii care acuma nu le convin .As vrea sa prind ziua cand voi vedea un premier de coloare in Anglia sau un membru al casei regale casatorit cu o persoana de culoare. Ce ii e americanului, ii poate fi si englezului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS