Acasa InternationalExterne Ce se întâmplă în Vrancea după cutremurul de 7,4 grade din Nepal

Ce se întâmplă în Vrancea după cutremurul de 7,4 grade din Nepal

scris de C.S.
58 afisari

Un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs marți în Nepal, cu epicentrul la nord-est de Kathmandu, zona cea mai afectată de seismul din 25 aprilie, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (United States Geological Survey – USGS), informează Reuters, AFP și EFE.
nepal cutremur seismÎn capitala Kathmandu, oamenii s-au grăbit să iasă din clădiri. Mișcarea seismică s-a resimțit și în capitala Indiei, conform Reuters.
Potrivit BBC News Online şi agenţiei Reuters, cutremurul de marţi a fost resimţit inclusiv în capitala indiană Delhi, precum şi la Dhaka, în capitala Bangladeshului.

Epicentrul cutremurului, care a lovit în apropiere de tabăra de bază pentru escaladarea Everestului, a fost măsurat la o adâncime superficială de aproximativ 19 km.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 grade a lovit pe 25 aprilie Nepalul, provocând decesul a cel puțin 8.046 de persoane și rănind mai mult de 17.800 de persoane, amintește Reuters.

Pe noi nu ne afectează foarte mult ce se întâmplă în zona respectivă, chiar dacă tot ceea ce se întâmplă pe glob prin aceste plăci tectonice sunt legate între ele. A apărut în zonă un al doilea șoc, cu o magnitudine de 7,4 grade, deoarece nu poate fi considerat o replică, pentru că replicile sunt mai mici. Acest lucru înseamnă că după primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, zona s-a descărcat în oarecare măsură, dar a rămas suficient încât să apară cel de de-al doilea șoc. Este vorba de o descărcare mai complexă. Nu toate se manifestă în același fel. Era normal ca după un cutremur de peste 7 grade să ai o serie de replici de magnitudini mai mici și puțin probabil să apară un al doilea soc de magnitudine atât de mare, însă nu este un caz izolat”, a explicat Mircea Radulian, scrie Agerpres.
Acesta a dat exemplul seismului din Sumatra din 2004 care a avut o magnitudine de peste 9 grade pe Richter, iar la interval de un an a apărut în aceeași zonă unul de peste 8 grade pe Richter.
„Vă dau un exemplu, cutremurul din Sumatra din 2004, care a avut o magnitudine de peste 9 grade, iar după un an a fost un cutremur de 8 grade cam tot în aceeași zonă. Un an poate că zicem că este un timp destul de mult, dar pe scara tectonică, două șocuri într-un an înseamnă că sunt legate între ele. Și în zona Sumatra energia s-a descărcat într-o măsură importantă, pentru că a urmat un șoc de peste 8 grade. Și în România, am avut două cutremure în aceeași zi, în anul 1990, într-adevăr mai mici, unul de 6,9 și unul de 6,4 grade pe Richter, dar a fost un șoc dublu, o descărcare apărută în două tranșe”, a explicat Radulian.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult