Acasa InternationalExterne Ce se va discuta la Adunarea Generală a ONU

Ce se va discuta la Adunarea Generală a ONU

scris de D.P.
5 afisari

200 de lideri din întreaga lume se reunesc la New York pentru cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU dominată de conflictul din Siria și de deschiderea noului președinte iranian față de Occident, relatează Agerpres.

Siria-arme chimice. Rusia nu crede nici în ONU

Ce se va discuta la Adunarea Generală a ONU

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, dorește să profite de prezența așteptată a cel puțin 131 șefi de stat și de guvern și a 60 de miniștri de externe pentru a determina comunitatea internațională să se confrunte cu ‘cea mai mare provocare’, Siria. Conflictul din această țară s-a soldat cu peste 100.000 de morți în decurs de 30 de luni și cu două milioane de refugiați din cauza violențelor.

Ban Ki-moon îi va primi pe șefii diplomațiilor din cele cinci mari puteri /SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China/, cărora li se va alătura sâmbătă secretarul de stat american John Kerry și ministrul de externe rus Serghei Lavrov în speranța de stabili o dată pentru o conferință de pace Geneva 2.

Miercuri este prevăzută o reuniune privind situația umanitară critică din Siria și din țările vecine (Liban, Iordania, Turcia) care se confruntă cu un mare aflux de refugiați. Criza siriană a cunoscut schimbări spectaculoase în ultimele săptămâni. Amenințările cu atacuri militare iminente au fost îndepărtate după ce Damascul a acceptat să distrugă arsenalul chimic.

Ca în fiecare an, Adunarea va fi o ocazie de a trece în revistă punctele calde ale planetei (Mali, Yemen, Libia, Republica Democratică Congo, Republica Centrafricană). Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia,UE, ONU) ar urma să facă un prim bilanț al convorbirilor dintre Israel și palestinieni. Președintele Autorității Naționale Palestiniene Mahmoud Abbas va avea în acest sens marți, la Națiunile Unite, o întrevedere președintele SUA Barack Obama.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult