Acasa InternationalExterne Ce vrea să facă Tsipras cu creditorii, a doua zi după referendum

Ce vrea să facă Tsipras cu creditorii, a doua zi după referendum

scris de A.B.
26 afisari

Premierul elen, Alexis Tsipras, a afirmat luni seară că referendumul pe care îl organizează duminică reprezintă pentru greci o modalitate de a fi „mai bine înarmați pentru continuarea negocierilor” cu creditorii, potrivit AFP.

Tsipras, pregătit să negocieze cu creditorii a doua zi după referendum

Tsipras, pregătit să negocieze cu creditorii a doua zi după referendum

Opțiunea noastră este să rămânem în zona euro (…), mesajul (către creditori) este că guvernul grec va continua să se afle la masa negocierilor a doua zi după referendum”, a declarat Alexis Tsipras în cursul unui interviu de o oră la postul național de televiziune Ert.

El a răspuns „la tentativa de intimidare”, în opinia sa, din partea liderilor europeni care, luni dimineață, au atras atenția că „nu” la referendum înseamnă „ieșirea Greciei din zona euro”.

Pentru Alexis Tsipras, dacă votul negativ va câștiga, aceasta va însemna că guvernul va fi „mai bine înarmat pentru a negocia cu creditorii” și a tempera măsurile dure de austeritate. Cu câteva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase că, dacă guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, „evident, nu ne vom opune”.

„Referendumul trebuie să conducă la continuarea negocierilor (…), obiectivul nostru este ca el să permită să fim mai bine înarmați pentru continuarea negocierilor”, a declarat Alexis Tsipras, subliniind că, dacă votul pozitiv va câștiga, nu va mai rămâne premier cu orice preț.

„Nu sunt un prim-ministru care să rămân în funcție de ninge sau de plouă”, a răspuns la o întrebare despre eventuala sa demisie, după ce a dat asigurări că „vom respecta verdictul poporului grec”. El a confirmat implicit că plata celor 1,5 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marți, nu va fi efectuată de țara sa, ale cărei bănci „au fost sufocate”.

„Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aștepte plata către FMI ?”, s-a întrebat Alexis Tsipras. El a adăugat totuși că, „imediat ce se hotărăsc să renunțe la sufocare, vor fi plătiți”.

În pline discuții cu creditorii, premierul elen a creat surpriza în noaptea de vineri anunțând organizarea unui referendum asupra acceptării măsurilor de austeritate propuse de creditori vizând, în opinia lor, redresarea economiei țării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult