Acasa InternationalExterne Cearta in Parlamentul European privind expulzarea tiganilor din Franta

Cearta in Parlamentul European privind expulzarea tiganilor din Franta

scris de Ziua Veche
30 Afisari

Rezolutia comuna pe care o vor prezenta patru dintre principalele grupuri politice din Parlamentul European (socialisti, liberali, verzi si comunisti) va cere Frantei si altor state UE „sa suspende imediat” expulzarea romilor, transmite Mediafax. Aceasta rezolutie va fi supusa votului parlamentarilor europeni joi. Principalul grup politic din Parlamentul European, cel al conservatorilor (PPE), s-a aliat cu deputatii eurosceptici din ECR (conservatori britanici), pentru a prezenta, de asemenea, o rezolutie despre situatia romilor din Europa, dar textul nu face referire directa la situatia din Franta.




Ca si celelalte state membre, Franta trebuie sa aplice directiva privind libera circulatie in Uniune, cu respectarea conditiilor mentionate„, subliniaza textul conservatorilor. Legea europeana privind libera circulatie prevede ca, in anumite conditii, in special pentru tulburarea ordinii publice, statele pot impune restrictii privind libertatea de circulatie. Rezultatul votului este incert si cele doua texte s-ar putea neutraliza, a declarat un deputat european care s-a exprimat sub protectia anonimatului.

Proiectul propus de reprezentantii stangii, liberalilor si verzilor exprima „profunda preocupare” a Parlamentului European in privinta „masurilor adoptate recent de autoritatile franceze si autoritatile altor state membre” UE, care „vizeaza romii si nomazii” in vederea expulzarii lor. Textul cere „acestor autoritati sa suspende imediat orice expulzare a romilor”. Intr-o prima versiune, textul comun nu cerea decat autoritatilor franceze sa suspende repatrierile romilor in tarile de origine. Discutiile intre reprezentantii celor patru grupuri au fost mai animate decat se prevedea, a precizat o sursa. Proiectul de rezolutie critica si „reactia tardiva si limitata” a Comisiei Europene fata de expulzarea romilor.

Proiectul PPE-ECR, intitulat „Rezolutie a Parlamentului European privind situatia romilor in Europa si incalcarea dispozitiilor legate de libera circulatie”, pledeaza pentru utilizarea mai eficienta a fondurilor europene pentru integrarea romilor. Problema romilor este o problema europeana care necesita o strategie europeana„, subliniaza textul, reamintind ca statele membre UE „au dreptul sa retranga libertatea de deplasare si de sedere a cetatenilor UE”, in anumite conditii. Textul conservatorilor aminteste de asemenea statelor UE ca „sunt obligate sa implementeze directivele europene si sa se conformeze tratatelor Uniunii Europene pentru a respecta democratia, statul de drept si drepturile omului in intreaga Uniune”.

Expulzarile unor cetateni ai Uniunii Europene trebuie efectuate de la caz la caz, pe baza deciziilor adecvate ale justitiei„, subliniaza textul. Textul conservatorilor mai afirma, intr-o aluzie la Franta, ca „situatia populatiei rome in Europa nu ar trebui sa afecteze viitoarea aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen”, o idee pe care o sugerase secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS