Acasa InternationalExterne Cei cincizeci de eroi care încearcă să salveze Japonia

Cei cincizeci de eroi care încearcă să salveze Japonia

scris de Adrian Pătruscă
21 afisari

La Cernobâl li se spunea „lichidatori”. La centrala de la Fukushima sunt cam 50 care au intrat în ruinele nucleare pentru a încerca să răcească miezul în fuziune.


Kamikadze în secolul XXI: se sacrifică pentru țara lor

Kamikadze încă există în secolul XXI: se sacrifică pentru țara lor


Președinta Institutului de Radioprotecție și de Siguranță Nucleară a salutat „eroismul” acestor pompieri ai morții, care își riscă viața pentru a-și salva țara de dezastrul radioactiv.

Misiunea lor: să pompeze maximum de apă de mare pentru a îneca reactoarele. „Angajații însărcinați cu această misiune intervin fie în sălile de comandă ale centralei, fie cât mai aproape de instalații, pentru a încerca să manevreze vanele de apă”, explică pentru Le Parisien directorul responsabil cu situațiile de urgență al Autorității de Securitate Nucleară Franceză, Julien Collet. „Cum pompele de urgență nu funcționează, alimentarea cu apă se face probabil cu cisternele”.

Compania TEPCO, operatoarea centralei de la Fukushima, plănuiește să verse apă transportată cu elicopterele într-un bazin al reactorului 4, pentru a răci combustibilul nuclear folosit.

Barele de combustibil radioactiv se găsesc într-un bazin de răcire specială, situat în incinta sarcofagului, deasupra miezului reactorului. Dar ele trebuie să stea permanent în apă. Or, reactorul a suferit marți o explozie urmată de un incendiu.

„Dacă bazinele rămân fără apă și combustibilii iradiați nu mai sunt răciți, atunci se vor produce noi emanații de particule radioactive în atmosferă”, detaliază Sophia Majnoni de la Greenpeace.

Probabil îmbrăcați în echipamente radiobiologice, lucrătorii sunt dotați cu butelii de oxigen pentru a putea interveni în interiorul centralei și a nu respira aerul contaminat. „Aceste echipamente împiedică particulele radioactive să ajungă la piele și să praful radioactiv să fie înghițit”, explică fizicianul atomist Jean-Marie Brom.

„Dar cum cel puțin unul dintre reactoare are burta deschisă și scuipă particule radioactive, ei nu scapă de radiații”, subliniază președintele Comisiei Franceze de Cercetări Independente asupra Radioactivității, Roland Desbordes. „La Cernobâl, lichidatorii erau echipați cu șorțuri de plumb care le acoperea tot corpul.”

„Pentru a nu fi expuși un timp prea îndelungat, echipele sunt fără îndoială schimbate periodic în interiorul centralei și li se cere să acționeze cât mai rapid posibil la fiecare intervenție”, spune Julien Collet.

Riscul sanitar crește în funcție de doza primită și de timpul petrecut în interiorul centralei. Potrivit Agenției Internaționale de Energie Atomică, „au fost înregistrate niveluri ale radiației de 400 de milisieverți”. Începând cu o doză de 100 de milisieverți, lucrătorii se expun unui risc crescut de a contracta un cancer. „La doze mai mari de 100 de miliseverți, corpul reacționează rapid”, subliniază Julien Collet. „Devii victima stărilor de vomă, arsurilor și slăbirea organelor.”

Pe de altă parte, comisarul european pentru Energie a catalogat accidentul nuclear din Japonia drept „apocalipsă”.

7 comentarii

Didos 17-03-2011 - 10:00

Nu-mi vine sa cred ca o tara ca Japonia, a putut trara cu atata superficialitate, problema sigurantei centralelor nucleare, desi oameni de stiinta si specialisti au tras nenumarate semnale de alarma legate de existenta unor potentiale pericole. Se dovedeste ca acestia au avut dreptate, iar autoritatile japoneze se fac vinovate pentru acest dezastru care afecteaza viata japonezilor si nu numai a lor.Acum cineva va trebui sa raspunda. Cine ?

Bumerang 17-03-2011 - 12:34

Omul este un specimen care se crede superior. Prin asemenea comportamente da dovada ca nu se deosebeste prea mult de animale, si invata doar din esecuri.

Sa speram ca aceasta tragedie va avea macar un rol educativ!

Com 17-03-2011 - 10:23

@DIDOS

Japonia este si ea o mandrie a „capitalismului” salbatec care pune stapanire pe planeta Pamant, fiind impus cu forta de catre imperialisti! In capitalism , profitul este pus inaintea oamnenilor, dupa cum bine stim, iar operatoarea centralei , este firma privata TEPCO, care desi stia din timp despre problemele existente, a preferat sa taca, sa carpeasca, totul numai si numai pentru a face PROFIT cat mai mare! Ca sa raspund la intrebarea ta, cred ca nimeni din conducerea firmei va plati, cel mult ceva mustrari! Vor plati oamenii simpli, ca de fapt intotdeauna! Tot ce va conta de aici inatinte, este doar profitul, cu orice pret!

Bumerang 17-03-2011 - 12:31

Bey Com (unistule),

Io accept critica la adresa capitalismului, dar nu de le cei care au dat deja cu bata-n balta!

Tschernobyl:
In COMUNISM , PUTEREA este pusa inaintea oamnenilor, dupa cum bine stim, iar operatoarea centralei , A FOST PUTEREA, care desi stia din timp despre problemele existente, a preferat sa taca, sa carpeasca, totul numai si numai pentru a PASTRA PUTEREA cat mai mare! Ca sa raspund la PROVOCAREA ta, cred ca nimeni din conducerea PUTERII a platiT, cel mult ceva mustrari! AU platiT oamenii simpli, ca de fapt intotdeauna! Tot ce A contaT de ATUNCI inatinte, A FOST doar PUTEREA , cu orice pret!

Dupa cum vezi, prin inlocuirea cuvantului Profit cu Putere, ai inlocuit capitalismul cu comunismul.

Dupa mine punerea Profitului/Puterii inaintea oamenilor este o marshavie, in orice sistem. Prost e ca, totul porneste de la OM! Deci, singurul sistem care functioneaza este acela in care PUTERE SI PROFITUL sunt impartite, si controlate reciproc.

SCANNER 17-03-2011 - 18:19

Te inseli stimabile,la ‘tschernobyl’ afost vorba de o eroare umana,un operatot a efectua o manevra neatorizata,pe cont propriu.Asta la costat viata la propri ,a fost impuscat.Sa vedem plosnitale capitaliste pe cine vor executa?

Bumerang 18-03-2011 - 11:12

Mda, sistemul comunist a fost perfect, toate inceidente avand la baza „erori umane”. De fapt, de aia a si rezistat sistemul comunist pana astazi :-).

O fi fost erore umana in ultimul moment, atunci cand cel responsabil n-a oprit-o la timp, ma intreb insa cum de sa ajuns la situatia crtitica? Pt ca a fost o problema trechnica. Iar cel care nu a luat decizia de a opri, a nu a luat-o de FRICA sa nu fie pedepsit pt subminarea economiei de stat. Deci, mai lasa garagara cu eroare umana. Asta este eroare de SISTEM, cand ti-e frica sa-ti faci datoria!

Pasol na …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult