Acasa InternationalExterne Cel puţin 22 de morţi în mai multe atacuri cu armă de foc în statul Maine (VIDEO)

Cel puţin 22 de morţi în mai multe atacuri cu armă de foc în statul Maine (VIDEO)

scris de A.P.
399 Afisari

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi alte zeci au fost rănite în mai multe atacuri cu armă de foc în statul Maine din nord-estul Statelor Unite, suspectul aflându-se încă în libertate, potrivit mai multor mass-media americane şi autorităţi locale, informează AFP.

Există un atacator în oraşul Lewiston, a anunţat poliţia din Maine pe Facebook.

Suspectul este „încă în libertate”, potrivit poliţiei din comitatul Androscoggin, care a publicat fotografii în care apare un bărbat alb, înarmat cu o puşcă semi-automată.

Împuşcăturile au avut loc în trei locuri: o pistă de bowling, un restaurant şi un centru logistic al unui supermarket Walmart, potrivit CNN.
Atacurile au provocat rănire a 50 – 60 de persoane.

Sute de poliţişti îl căutau miercuri noaptea în oraşul Lewiston din statul american Maine şi în împrejurimi pe bărbatul care a ucis cu focuri de armă între 16 şi 22 de oameni şi a rănit alte zeci, transmite Reuters.

Bilanţul atacurilor dintr-un bar şi o sală de bowling este încă incert, deoarece oficialităţile au refuzat să dea cifre exacte, confirmând doar că sunt multe victime.

Poliţia locală şi a statului l-a identificat ca „persoană de interes” în cauză pe Robert R. Card, în vârstă de 40 de ani. În fotografiile difuzate pe Facebook, la locul unuia din atacuri apare un bărbat înarmat – aparent cu o puşcă semiautomată, bărbos, care poartă un hanorac maro şi blugi şi ţine arma în poziţie de tragere.

„Avem efectiv sute de agenţi de poliţie care lucrează în tot statul Maine pentru a ancheta acest caz în vederea localizării domnului Card, care este persoană de interes”, a declarat într-o conferinţă de presă comisarul pentru siguranţa publică din Maine, Mike Sauschuck.

Conform unor ştiri de presă, un buletin informativ al forţelor de ordine îl prezintă pe Card drept instructor specializat în arme de foc şi rezervist al armatei SUA şi precizează că el declarase recent că are probleme mintale, inclusiv că aude voci, şi ameninţase că va ataca o bază a Gărzii Naţionale.

Centrul de Analiză a Informaţiilor din Maine afirmă că suspectul a fost şi internat vara trecută într-o unitate de psihiatrie timp de două săptămâni.

Între barul şi salonul de bowling unde au avut loc atacurile distanţa este de circa 6,5 km. Oraşul Lewiston, fost centru al industriei textile, are o populaţie de circ 38.000 şi este situat în comitatul Androscoggin la circa 56 km la nord de Portland, cel mai mare oraş din Maine.

Presa locală semnalase focuri de armă şi la un centru de distribuţie al reţelei de hipermarketuri Walmart, însă aceasta a difuzat ulterior un comunicat în care afirmă că nu a avut loc niciun astfel de incident pe terenurile sale, menţionează Reuters.

Centrul Medical regional din Lewiston a comunicat că „reacţionează la un eveniment cu victime în masă, cu un trăgător în masă” şi coordonează preluarea răniţilor în spitalele din zonă.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a fost informat despre situaţie şi va continua să primească actualizări, a afirmat un oficial din Washington. Biden a discutat telefonic cu guvernatoarea statului Maine, Janet Mills, şi cu reprezentanţi ai statului în Congres – senatorii Angus King şi Susan Collins şi congresmanul Jared Golden.

Dacă se confirmă numărul de 22 de morţi, masacrul ar fi cel mai sângeros din SUA din ultimii ani. În august 2019, un bărbat a deschis focul cu un pistol mitralieră AK-47 asupra cumpărătorilor dintr-un hipermarket Walmart din El Paso, în statul Texas, omorând 23 de oameni. Procuratura a considerat că atacul a fost motivat de ura împotriva hispanicilor.

În medie, în Maine au loc 22 de omoruri pe an; poliţia statului a consemnat din 2012 până în prezent între 16 şi 29 de astfel de incidente anual.

Numărul de atacuri cu arme soldate cu cel puţin patru victime a crescut în SUA de la începutul pandemiei de COVID-19, în 2020. În 2022 au avut loc 647 de omoruri cu victime multiple, iar previziunile statistice pe anul în curs, bazate pe evoluţiile înregistrate până în iulie, arată că totalul de anul acesta ar urma să fie de 679.

Atacul în masă cu cel mai mare număr de victime din istoria Statelor Unite a fost cel din 2017, din Las Vegas, când un singur agresor înarmat a ucis 58 de oameni la un festival de muzică country, trăgând de la înălţime, dintr-un hotel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS