Acasa InternationalExterne Cetățenii din Republica Moldova pot circula fără vize în UE

Cetățenii din Republica Moldova pot circula fără vize în UE

scris de C.S.
2 afisari

Cetăţenii Republicii Moldova pot călători liber în Spaţiul Schengen, în scopuri turistice, după prima jumătate a lunii mai, după ce Parlamentul European a votat eliminarea vizelor.

Liber la vize pentru cetățenii moldoveni.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen. Comisia şi-a motivat propunerea prin „progresele considerabile realizate de această ţară în ultimii trei ani şi jumătate de dialog privind liberalizarea vizelor”. În acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE şi a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a îndeplinit toate cerinţele aferente Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor.

„Republica Moldova a făcut multe progrese. R. Moldova este prima ţară din vecinătatea estică a UE care beneficiază de instrumentul de facilitare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeană a Moldovei, dar este important să ne asigurăm că Moldova va continua acest parcurs european”, a declarat, în cadrul dezbaterilor din PE, Marian-Jean Marinescu, raportor din umbră din partea PPE pentru proiectul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

Marinescu a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să se implice în rezolvarea situaţiei din Transnistria, în condiţiile în care „actualul format de negociere 5+2 nu a reuşit să aducă rezultatele dorite”. „Cred că trebuie să regândim acest format şi cred că UE ar trebui să joace un rol mult mai important”, a punctat europarlamentarul PDL.

În opinia sa, Federaţia Rusă trebuie să înceteze presiunile asupra Chişinăului şi „să-şi retragă trupele din Transnistria” pentru a lăsa Moldova şi cetăţenii moldoveni să-şi decidă singuri soarta.

Semnificaţia liberalizării vizelor pentru oamenii obişnuiţi este considerabilă, deoarece aduce „beneficii concrete” cetăţenilor din Republica Moldova, mulţi dintre aceştia deţinând deja un paşaport românesc, se arată în expunerea de motive. Pe de altă parte, UE are „la dispoziţie o oportunitate majoră pentru a trimite un semnal politic puternic către Republica Moldova şi a contribui la transformarea vieţilor a milioane de oameni”, se arată în textul rezoluţiei legislative.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, la 12 februarie, în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.

După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult