Acasa InternationalExterne China a transmis liderilor UE că își va urma „propria cale” în privința războiului din Ucraina

China a transmis liderilor UE că își va urma „propria cale” în privința războiului din Ucraina

scris de Misu Andrei
112 Afisari

Premierul chinez Li Keqiang le-a spus vineri liderilor UE că Beijingul va face presiuni pentru pace în Ucraina „în felul său”, după ce Bruxelles-ul a cerut Chinei să nu furnizeze arme Rusiei și să nu ajute Moscova să ocolească sancțiunile occidentale, relatează Reuters.

Putin in China

Premierul chinez Li Keqiang a discutat cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, și cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, timp de aproape două ore, prin videoconferință, în cadrul primului summit UE-China din ultimii doi ani.

Li le-a spus liderilor UE că Beijingul a căutat întotdeauna pacea și a promovat ideea de negociere și a asigurat că este dispusă să continue să joace un rol constructiv împreună cu comunitatea internațională, a relatat televiziunea chineză de stat CCTV.

Un oficial UE, citat de Reuters sub acoperirea anonimatului, a declarat însă vineri că poziția Chinei față de Rusia a fost „întrebarea de un milion de dolari” a summitului. „Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război? Aceasta este întrebarea esențială pentru summit”, a declarat oficialul.

Potrivit surselor Reuters, oficialii UE au încercat să transmită Chinei că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputația internațională a Chinei și ar pune în pericol relațiile cu cei mai mari parteneri comerciali ai acesteia – Europa și Statele Unite.

Un alt oficial a subliniat că peste un sfert din comerțul global al Chinei a fost realizat anul trecut cu blocul comunitar și cu Statele Unite, față de doar 2,4 la sută cu Rusia.

China, îngrijorată de parteneriatul SUA – UE în materie de politică externă

China, la rândul ei, este îngrijorată de faptul că țările europene adoptă direcții de politică externă mai dure, după modelul Statelor Unite, și a cerut ca UE „să excludă interferențele externe” în relațiile sale cu China, scrie Reuters.

Președintele Chinei, Xi Jinping, care a participat vineri la o întâlnire virtuală separată cu cei doi lideri UE, a declarat că speră ca Uniunea Europeană să își poată forma o viziune „independentă” asupra Chinei, a relatat televiziunea de stat CCTV.

Relațiile UE-China erau deja tensionate înainte de războiul din Ucraina.

UE a trecut brusc în 2019 de la un limbaj diplomatic blând față  de Beijing la unul mai aspru, numind China un rival „de sistem”sistemic, dar pe care o vede ca potențial partener în lupta împotriva schimbărilor climatice sau a pandemiei.

Bruxelles-ul și Beijingul au încheiat un acord de investiții la sfârșitul anului 2020, menit să reglementeze unele preocupări ale UE cu privire la accesul de piață reciproc. Cu toate acestea, acordul comercial este acum blocat, după ce sancțiunile impuse de Bruxelles împotriva oficialilor chinezi pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang au determinat Beijingul să includă, la rândul său, pe lista neagră persoane și entități din UE.

De asemenea, China a suspendat importurile din Lituania după ce țara baltică a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, ceea ce a provocat furia Beijingului, care consideră insula guvernată democratic ca fiind propriul său teritoriu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult