Acasa InternationalExterne China ameninta cu masuri dure contra Japoniei din cauza detinerii capitanului unei nave chineze

China ameninta cu masuri dure contra Japoniei din cauza detinerii capitanului unei nave chineze

scris de Ziua Veche
3 afisari

.China a amenintat ca va exercita „masuri ferme de retorsiune” fata de Japonia, din cauza mentinerii in detentie a capitanului unei nave chineze, Guvernul de la Tokyo considerand declaratiile drept „regretabile”. „Daca Japonia actioneaza cu obstinatie, facand eroare dupa eroare, China va lua masuri ferme de retorsiune si Japonia va trebui sa suporte toate consecintele”, a declarat Ma Zhaoxu, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, potrivit Mediafax.


Guvernul de la Tokyo considera „regretabile” declaratiile Chinei. „Cerem Chinei sa dea dovada de calm si sa actioneze prudent pentru a nu fi afectate relatiile dintre Japonia si China”, a declarat Noriyuki Shikata, purtatorul de cuvant al premierului Naoto Kan. Potrivit oficialului nipon, autoritatile chineze au decis sa amane primirea a 1.000 de tineri japonezi la Expozitia Universala de la Shanghai, evocand „atmosfera” actuala a relatiilor bilaterale. „Apreciem ca amanarea excursiei cu scurt timp inainte este nepotrivita si regretabila”, adauga Shikata.

Autoritatile japoneze il detin din 7 septembrie pe capitanul unei nave chineze care a intrat in coliziune cu doua ambarcatiuni de patrulare nipone in apropierea unui arhipelag disputat, caz care a provocat un incident diplomatic intre Tokyo si Beijing. O instanta nipona a decis prelungirea detentiei capitanului chinez. La randul sau, China l-a convocat a sasea oara pe ambasadorul Japoniei pentru a-i cere eliberarea imediata a capitanului. Sambata, la aniversarea inceperii invadarii Manciuriei de catre Japonia in 1931, cateva manifestatii nationaliste au avut loc la Beijing, Shanghai, Hong Kong si Shenyang (nord-est). „China poate si trebuie sa stopeze agresiunea Japoniei, inainte ca situatia sa se agraveze”, scria ziarul chinez Global Times, recomandand sanctiuni diplomatice impotriva Japoniei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult